See oli Mikkelilt juba teine kingitus Eesti kunstimuuseumile, kirjutab EPL Online. 1995. aastal annetas ta enam kui 600 Euroopa, Vene ja Hiina kunstitööd.

Äsjase annetuse hulka kuuluvad Konrad Mägi „Oberstdorfi maastik 1922-23”, Kristjan Raua „Talu rannal. 1938”, Ants Laikmaa „Marie Under portree. 1915”. Lisaks on kingituse hulgas Andrus Johani maal „Eit kukega” ning „Metsatee” ja Paul Liivaku ning August Janseni tööd.

Mikkeli muuseumi kuraator Ivar-Kristjan Heina sõnul on näitusele tulnud maale proovitud Mikkelilt korduvalt ära osta. „Johannes Mikkeli soov oli kinkida need tööd Eesti kunstimuuseumile, et Eesti kunstipublikul säiliks võimalus ka tulevikus tutvuda eesti kunsti klassikaga. Enamus Mikkeli kollektsiooni Eesti kunstiteostest on viimase 60 aasta jooksul leidnud tee Eesti kunstimuuseumi näitustele, kuid nüüdsest ehivad need väärtuslikud tööd püsivalt muuseumi kogusid,“ ütles Heina.

Johannes Mikkeli kunstikollektsioon on üks vähestest Eesti erakogudest, mis loodi II maailmasõja järgsel perioodil ning sisaldab 16.-20. sajandi Lääne-Euroopa, Vene, Hiina ja Eesti kunsti.