Kunstiakadeemia avalike suhete juht Solveig Jahnke ütles Delfile, et see on juba neljas positiivne otsus akadeemia jaoks sulundseina ehitusloa osas.

"Naabrid olid selle ehitamise vaidlustanud halduskohtus ja siis ringkonnakohtus,“ rääkis Jahnke ja lisas, et pärast esialgseid akadeemia jaoks positiivseid kohutotsuseid täiendas naaber oma kaebust.

„Nad väitsid, et meie tegevus on juba põhjustanud neile kahju ja tekitanud praod nende majale,“ rääkis Jahnke. „Aga ekspertiis näitas, et need kahjud on palju varasemast ajast, ilmselt juba märtsipommitamise ajast.“

Lisaks märgitakse kohtuotsuses, et EKA naabermaja defektid võivad olla põhjustatud hoopis hoone puudulikust hooldusest.

Halduskohus ja nüüd ka ringkonnakohus jätsid akadeemia naabri Ester Palmi kaebuse rahuldamata ja nüüd ei ole sulundseina rajamine enam piiratud ega tõkestatud.

Tallinna Linnaplaneerimise Amet (TLPA) väljastas mullu 10. novembril ehitusloa sulundseina rajamiseks ja sulundseina paigaldamisele ettejäävate tehnovõrkude ringitõstmiseks.

Ehitusluba andis õiguse kuni kolme meetri sügavuse süvendi kaevamiseks, suurema süvendi kaevamiseks oli vajalik sulundseina toestus, mis tuli lahendada eraldi projektiga. Enne ehitamise algust tuli ehitusloa kohaselt võtta kõik ümbritsevad hooned geotehnilise kontrolli alla.

Vaidlusaluse ehitusloa alusel ei alustata veel EKA uue hoone ehitamist, vaid rajatakse sulundsein.

Sulundseina eesmärgiks on hoida ära pinnasevee taseme alanemist ja sellest tulenevat naaberkinnistute vajumist ning pinnaselihkeid ja ehitussüvendi nõlvade varisemisi, mis võiksid ohustada nii naaberkinnistutel asuvaid hooneid ja nende elanikke kui ka ehitusplatsi ümber tänavatel liikuvaid inimesi.