“Kui me räägime Eestist, siis vältimatu eeltingimus siinseks konfliktiks on see, et NATO või USA peab olema veel segatud ühte sõjalisse konflikti. Ehk teisisõnu on enne vaja veel ühte relvastatud sisekonflikti,” rääkis Kunnas “Terevisioonile” antud intervjuus, vahendavad
.

“NATO-l kui organisatsioonil endal relvajõudu ei ole, riigid teevad oma otsuseid ja need otsused sõltuvad relvajõudude valmisolekust ja sellest, kas need relvajõud juba kuskil sõdades on või mitte. Praegu on allianss mitmes sõjas — USA on Iraagis ja allianss on Afganistanis ja väed on väga hõivatud. Kui puhkeks veel üks konflikt, siis oleks väed veelgi rohkem hõivatud ning vägede saadavus langeks meie jaoks väga kriitilise piirini,” selgitas ta.

“Küsimus on lihtsalt selles ajas, millal need väed siia kohale saadakse ja kui palju neid siia kohale saadakse. See võib võtta 30 päeva või ka 60 päeva,” märkis ta.

Eesti suurimaks nõrkuseks peab Kunnas totaalkaitse puudumist. “See tuleneb sellest, et totaalkaitse juhtimine puudub. Peaminister peaks seda tegema, keegi teine ei saa seda teha. Siin on lihtsad asjad, ühiskonda on vaja käigus hoida sõja ajal — inimesed peavad saama süüa ja vett, on vaja kütust ja elektrit. Meil oli küll ehitusbuum, aga meil pole siiani rajatud varjendeid jne.”