“Põhiseaduse riive võib esineda selles osas, mis puudutab enne valimisi üksikkandidaadi ja erakondadesse kuuluvate liikmete erinevaid õigusi ning rahastamise tingimusi kui ka õigusi hiljem riigikogu liikmena. Näiteks on erinevad tingimused ka esinemistele riigikogu saalis,” ütles parteitu Kundla.

Linde: Kundla tahab kõikidest üksikandidaadid teha

Riigikogu põhiseaduskomisjoni esimehe Väino Linde sõnul on see Kundla poolt teadlik samm, et oma õigusi riigikogus laiendada.

“Üksikkandidaadil on tõepoolest seal mõnevõrra teistsugused õigused ja ka vähem võimalusi toimetada, kuid see ongi nii tegelikult eesmärgipärane, et mitte ei ole 101 iseseisvat poliitikut, kes ajavad kõik täiesti oma poliitikat, vaid riigi poliitilise joone kujundajad saavad ikkagi olla fraktsioonid,” ütles Linde Delfile.

Reformierakondlane Linde sõnas, et iga tähelepanu on poliitikule kasulik, kuid kas see aktsioon ka üldises plaanis Kundlale kasu toob on eraldi küsimus. “Meie põhiseadus, meie riigikogu vallimissüsteem ja ka riigikogu on üles ehitatud ikkagi fraktsioonide süsteemile ja see, et nüüd kolleeg Kundla on praegu üksikkandidaat, ei tähenda seda, et ta oleks ükskikkandidaadina riigikokku tulnud, vaid ta tuli ka läbi keskfraktsiooni. Kuna riiki saab juhtida parlamendis ikkagi läbi poliitiliste seisukohtade, siis on seda juba seadustes, mis riigikogu tööd ja riigikogu valimisi reguleerivad, juba arvesse võetud.”