"Selline sündmus toimus 2008. aastal, kui olin kaalukeeleks koalitsiooni ja opositsiooni 50:50 häälte kõrval ja Keskerakond soovis kukutada valitsust umbusalduse avaldamisega peaminister Andrus Ansipile," meenutab ühtegi fraktsiooni mitte kuulunud Kundla.

"Kui selleks oli kogutud juba 37 allkirja ja ülejäänud mõttekaaslastelt, riigikogu liikmetelt saadud nõusolek umbusalduse avaldamiseks, soovisid Keskerakonna peasekretär Priit Toobal ja selleaegne riigikogu keskfraktsiooni esimees Vilja Savisaar minult toetust valitsuse kukutamiseks, mis oleks 51 häälega ka õnnestunud. Minult toetust ei saadud, seega oleks umbusaldushääletus läbi kukkunud ja selle peale välja ei mindud. Nii jäigi paika Reformierakonna ja IRL-i moodustatud valitsus, mis toimib edukalt kuni tänase päevani," tõdes Kundla.

"See oli kaalukas ja õige otsus, mistõttu ei pääsenud võimule Keskerakonna juhitav valitsus ja tagati stabiilsus Eesti riigi juhtimisel," tunneb Kundla uhkust.

Majoneesiskandaal püsib meeles

"Ei saa jätta mainimata ka teist väga suurt saavutust. Nimelt olen Eesti-Hiina parlamendirühma liige, mistõttu pöördus 2007. aasta juulikuus minu poole Hiina suursaatkonna Eestis esindaja ettepanekuga tutvustada neile Eestimaad. Valmistasin ette ühepäevase marsruudi alates Vabaõhumuuseumi külastamisest ja mööda mereranniku ilusamaid paiku kuni Paldiskini koos lõunasöögiga teelejäävas restoranis," meenutab Kundla oma saadikuaega.

"Siis selgus, et nendel oli kaasas piknikuvarustus ja restoranis söömist ei soovitud. Kuna meie pool polnud selleks ette valmistunud, siis abikaasa sõitis kiiruga poodi, kust ostis hädavajalikku toidukraami meiepoolseks võõrustamiseks, mille hulgas ka ühe purgi majoneesi kala ja salati juurde. Sellest tõstis ajakirjandus moonutatud kära kuni selleni, nagu oleksin ostnud oma külmkappi ainult majoneesi riigikogulase kuluhüvitiste arvelt," räägib Kundla veel kord nn majoneesiskandaalist.

"Vastavalt kuluhüvitiste kasutamise eeskirjale ongi see ette nähtud vastuvõttude ja teiste tööga seotud kulutuste katteks. Olen veendunud, et ka külaliste poolt lauale pandud toidukraam polnud ostetud kellegi isikliku rahakoti arvel."

Kundla sõnul oli see kõik oli väga solvav, kuigi külalised jäid päevaga väga rahule ja on tänulikud tänase päevani. 

Kohtunike ametiaeg olgu tähtajaline

Mida oskab Kundla aga soovitada riigikogu järgmisele koosseisule? "Tegin riigikogule terve hulga ettepanekuid nii seaduseelnõude kui põhiseaduse muudatusteks, kuid nagu teadagi, koalitsiooni fraktsioonidesse mitte kuuluva saadiku ettepanekud lendavad prügikasti," sõnas Kundla.

"Tegin ettepanekuid nn monopolide ohjamise seaduseelnõusse, riigieelarvesse jm. Põhiseadusesse peaks tegema mitu muudatust, kuid konkreetselt soovitaksin muuta 1. ja 2. astme kohtunike ametiaeg tähtajatust tähtajaliseks, nagu kõigil teistel kõrgematel riigiametnikel, näiteks 5, 7 või 10 aastat," on Kundla ettepanekud.