Kunda linnapea Jüri Landberg rääkis Delfile, et praegu on kõik majaelanikud majutatud ka oma tuttavate juures või linna antud korteritesse. Tema sõnul andis linn paarile perele korteri.

Kuna maja oli panditud ja kindlustatud, siis on Landbergi sõnul linnal pangaga kokkulepe, et linn tellib ekspertiisi. „Gaasiplahvatus majas toimus reedel ja esmaspäeval saab konkreetse selguse, kes ja millal tuleb,“ ütles linnapea.

Seni on kõik maja välja- ja sissepääsud suletud ning hoone ise G4S valve all, et keegi majja ei siseneks ja majaelanike vara laiali ei tassiks.

Landbergi sõnul maksis linn reedel majaelanikele iga inimese kohta ka 50 eurot toetusraha, et nad saaksid omale esmatarbekaupu ja toitu osta, sest majarahval jäid varisemisohtlikku hoonesse nii raha kui dokumendid ja pangakaardid.

„Esmaspäeval teevad sotsiaaltöötajad selgeks inimeste vajadused ja linna võimalused edasiste toetuste maksmise osas,“ lisas linnapea. Samuti selgitatakse, kuidas on võimalik inimestele kiiresti väljastada uued dokumendid.

Plahvatuse hetkel oli hoones 11 inimest. Kokku on majas 18 korterit, kuid osa neist olid tühjad. „Oleme kõikidega ühendust võtnud ja selgitanud olukorda,“ ütles Landberg.

Pärast ekspertiisi selgub ka see, kas maja taastatakse või mitte. „Kui taastatakse, siis on selge, et kõik saavad oma korterid tagasi,“ rääkis Landberg. „Kui ei taastata, siis selgub, kui suures ulatuses ja kas omanikele makstakse kompensatsiooni.“

Landberg rääkis, et linnaga on ühendust võtnud ka erinevad heategevusorganisatsioonid, kes on nõus neid inimesi toetama. Kui selgub täpne abi vajadus, saab ka toetuse osas täpsemalt kokku leppida.

"See pere, kelle korteris plahvatus toimus, kaotas kõik," kõneles linnapea. "Neile jäi ainult see, mis neil seljas oli. Praegu elavad nad tuttavate korteris."

Facebooki võrgustikus levibki palve aidata Kunda korterelamu gaasiplahvatuse ohvriks sattunud perekonda. Oma kodust jäid ilma 7-aastane Marta ja 5-aastane Martin oma ema ning isaga.

"Varemetesse jäid lisaks kodutundele ja lapsepõlvemängudele ka kõik palju maisem: potid-pannid, riided, autovõtmed, dokumendid, rääkimata koduelektroonikast ning mööblist. Vajalike asjade nimekiri täpsustub päeva jooksul, kui on selge, kas päästjatel õnnestub midagi varisemisohus majast välja tuua," seisab palves.

Head inimeste toetusel saab perekonna taas jalule aidata. Rahalist abi oodatakse selleks loodud kontole: Evely Press EE831010011670958228.

Laupäeva õhtuks oli raha kogunenud 1068,32 eurot, mida pere kasutab tõenäoliselt uue kodu soetamiseks.

Korterist õnnestus neil välja tuua mõningaid asju: esikus olnud riideid ja jalanõud, voodipesu ja rätikuid, telekas, digibox ja kohvimasin, kastiga laste mänguasju.

Facebookis rahalise abi kogumiseks loodud lehel on kirjas, et vannitoast toodi välja ka mustapesukorv koos pesuga ehk asjad, mis olid lahtised ja mida kaasa haarata sai. Pealtnäha on terved ka elutoa diivana ja köögis külmkapp, kuid neid ei tohi päästjate sõnul liigutada.

Hetkel on perel olemas kõik hädavajalik ja midagi konkreetset vaja ei ole. Pere tänab kõiki abistajaid ja abipakkujaid.

Kunda korterelamus leidis ööl vastu reedet aset gaasiplahvatus, milles sai raskelt vigastada üks inimene, kaks last ja kaks täiskasvanut viidi tervisekontrolliks haiglasse.

Kell 00.09 teatati häirekeskusele, et Aia tänava kolmekorruselises kortermajas leidis aset plahvatus ja on puhkenud tulekahju.