Küsitlus oli üleval nii eesti- kui venekeelses Delfis ning kokkuvõtte tegemise hetkel oli oma aravmuse öelnud 2617 vastajat eestikeelsele ankeedile ning 2363 venekeelsele ankeedile.

Teraapiasse usk napp - roolijoodikul tuleb ära võtta auto!

Uurisime, millised meetmed üldse hoiaks roolijoodikud autoroolist eemal: selgub, et teraapiaid või teisi leebemaid variante ei peeta piisavaks.

Seda, et karm karistus on parim lahendus usub pea 65 protsenti vastanutest. Umbes 30 protsenti on heitunud: ei aita roolijoodiku vastu mingi karistus, roolijoodikut ei hoia miski rooli juurest eemal.

Seega on üsna huvitav teada saada, milliseid karistusmeetmetesse on inimestel usku: eelistatakse karistusi, mis on konkreetsed ja kus seaduserikkuja reaalselt jääb millestki ilma.
Lubade ära võtmist pikaks ajaks/igaveseks toetab pea kolmandik, samamoodi leiab pea 30 protsenti, et parima karistusena võiks roolijoodikult auto ära võtta. (Tõsi, füüsiliselt sellist karistust rakendada oleks vist üsna kulukas; ent kaaluda võib sel puhul ka auto arestimist: auto on küll hoovis, ent sõita ei või sellega keegi. Paneb mõtlema?).


Kuidas suhtuda roolijoodikusse - tapja?

Eestis tuleb aastas mitu korda ette traagilisi õnnetusi noortega, mis igakord justkui trumpaks oma purjus juhi rikkumiste rohke tausta, hukkunute arvu ja noorusega eelmise aasta üle. Ka sel suvel oli taas üks õnnetus, kus alkoholijoobes noorteseltskond kihutas vastu puud; ei inimestest ega autost jäänud midagi järele. Kui levinud on olukord ja kui aktsepteeritud need on?

Seda, et purjutav autosse istuv noorteseltskond muutub tapjaks, usub pea 80 protsenti küsitlusele vastanutest.

Teisalt koorub jällegi üks mõtlemapanev number: enam kui 12 protsenti alkoankeedile eesti keeles vastanutest ei pea purjus noori autoroolis tapjateks, vaid nende meelest on tegu tavaliste noortega, kellel "lihtsalt ei vedanud". Elu ja surm on vedamise küsimus.

Sellega, et alkoholitarbimises oleks suurt tolku reklaamide keelamises või poes ärapeitmises inimesed väga ei usu. Vaata lähemalt suurest graafikust, mida inimesed vastasid. Liikudes hiirega graafikul, saad eraldi vaadata eesti- ja venekeelset ankeeti!