Esiteks: keda huvitab kanep? Vastus: noori mehi.

Nii kaldu kui kanepiküsimustes pole vist ühegi Delfi lugejaküsitluse tulemused seni veel olnud: vastajatest suisa 80% olid mehed!

Kokku vastas küsitlusele 8970 vastajat, neist 5045 täitis ankeedi venekeelses Delfis ning 3625 täitis ankeedi eestikeelses Delfis.

Ka joonistub väga selgelt välja vanusegrupp, keda kanep kõnetab: need on 20-29- aastased. (Suisa 45% eestikeelsetele ankeetidele vastanutest olid just selles vanusegrupis!)

Kuna lugejaküsitlust täidab inimene vabatahtlikult, siis teeb inimene seda reeglina teemal, kus ta peab vajalikuks kaasa rääkida, peab oluliseks. Ka kontrollis Delfi-IT osakond ankeedid üle, et veenduda, et küsitlusse pole mehaaniliselt sekkunud mõni huvigrupp. Ei olnud.

Ka viimati tehtud alkoholiküsitlus kõnetas peaasjalikult mehi, kuid seal jagunes vanuseline läbilõige ühtlasemalt ning alkoholi teema huvitas enim 30-39- aastaseid. Seega võib üldistades öelda, et kanep on teema, mis kõige rohkem huvitab noori mehi.

Teiseks: ehmatas, kui kättesaadav ja igapäevane kanep tegelikult on

Kas tundub tõene, et meist pea keegi ei tea kedagi, kes on kanepit suitsetanud? Nimelt vaid 1,7% eestikeelsele ankeedile vastanutest ei tea kedagi, kes oleks kanepit tarvitanud. Ülejäänud on kas ise tarvitanud, sõbrad on teinud või teavad/on kuulnud inimestest, kes on teinud kanepit.

Ka ei ole kanepi kättesaadavus Eestis teab kui suur "probleem": ligi 60% eestikeelsele ankeedile vastanutest küsiks kanepisoovi korral seda sõbralt või tuttavalt. Hirmutav, aga pea veerand vastajatatest vastas küsimusele "Kui võtaksid tänases Eestis endale eesmärgiks hankida kanepi, kuidas seda teeksid?", et pöörduksid otse diileri poole. Vaid veerand vastajatest ei teaks, kuidas kanepit kätte saada.

Kolmandaks: just eestikeelsete ankeetide vastused on kanepilembesed?

On kummaline, kuid enim tundub kanep olevat meele järgi just eestikeelsele ankeedile vastanutel: venekeelsel ankeedil on alati neid rohkem, kes on igasuguse kanepi legaliseerimise vastu.

Vaata graafikust, kuidas vastasid inimesed meie kümnele küsimusele kanepist! Ankeedil saad hiirega valida ka eesti- ja venekeelsete ankeetide vastuseid ning koondandmeid.