Ühe asjaoluna tõi kiri välja selle, et poliitikuisse tuleks suhtuda kui inimestesse ning arvamuskülg võiks sisaldada konstruktiivsemat kriitikat. Tegevpoliitikud esinegu seal teistega võrdselt. "Praeguses poliitikakriitikas on märgata, et poliitikutesse suhtutakse dehumaniseerivalt ja kriitikud tegelevad põhiliselt oma imago ehitamisega, mis on ka poliitikud tõrksasse meeleollu viinud," kirjutab ZA/UM.

Kirjas rõhutatakse, et poliitikuid ja teisi kirjaoskajaid tuleks teineteisele lähendada ja näidata, et mõlemal juhul on tegu inimestega, keda huvitab ühiskonnas toimuv. "Üldises meediaplaanis domineerib seisukoht, et siin riigis on võimatu elada ja poliitikutega on võimatu rääkida," kommenteeritakse blogis.

Samuti võiks kirjutajate hinnangul Sirp mitte karta ajalooliste teemade käsitlemist ja paindlikkust iganädalases teemadevalikus. "Kultuur ei tohi olla nurka getostunud, teksti peamine eesmärk on olla loetav ning pakkuda huvi laiale lugejaskonnale," leiavad kultuuritegelased.

Muuhulgas pakutakse välja ka videomängude arvustuste sissetoomist, kuna tegemist on nähtusega, mis on tänapäeval omamoodi kultuurivormiks tõusmas. "Eesti kui e-riigi juhtival kultuuriväljaandel oleks mõistlik järgi jõuda ja senisest enam tähelepanu tuleks osutada ka fotole ja fototehnikale," kirjutab ZA/UM.

Lisaks tuleks tegeleda seltskondliku elemendi ja uurivama ajakirjandusega. Seltskondlikus mõttes võiks väljaanne koha peal jälgida näitusi, filmivõtteid ja muid kultuurisündmusi ning uurivama poole pealt olla kohal näiteks kultuurkapitalis, et näha, kuidas otsuseid vastu võetakse.

"Usume, et kultuur on parim raamistik ideoloogilise debati pidamiseks, olles loomult erapooletu ning ainult kvaliteeti nõudev. Sedasama, erapooletu kvaliteedi nõuet peaks peegeldama ka kultuuriajakirjanduse osa," seisab kirjas.

Viimaks kutsuvad blogipidajad üles pöörama venelastele rohkem tähelepanu. "Me oleks nõus mistahes hinda maksma, et venelasedki meile kirjutaksid. Nemad on ju ka siin või nii," leiavad nad.