Grupp kultuuritegelasi taunib justiitsminister Ken-Marti Vaheri tooli kõigutava korruptantide avastamisplaani võrdlemist stalinismiga. Nad kutsuvad üles toetama justiitsministrit ja õiguskaitse ametkondade püüdlusi kuritegevusevastases võitluses.

„Tundub, et poliitikud, kes täna räägivad õuduslugusid stalinlike repressioonide taaskäivitamisest meie justiitsministri poolt, ei ole mõistnud, et elame juba mõnda aega Euroopa Liidus ja oleme NATO liikmed,” nendivad allakirjutanud meediale saadetud teates. „Keegi ei ürita taasluua N. Liidu mudelit. Avalikkuse hirmutamine sellega on olnud väär.”

Pöördumisele on alla kirjutanud muusikapedagoog Ave Kumpas, muusik Taivo Niitvägi, dirigent Hirvo Surva, lavastaja Ago-Endrik Kerge, Tallinna Jaani koguduse õpetaja Arne Hiob, fotograaf Tiit Veermäe, helilooja Sven Grünberg, orientalist Linnart Mäll ja filmirežissöör Andres Sööt.

Võib-olla oli Ken-Marti Vaherile süüks pandud kava projekt sõnastuslikult lihvimata, (kui väga norida), kuid kahjuks ei taha oponendid midagi rääkida selle sisust, mis ilmselgelt vastab meie ühiskonna vajadustele, nendivad pöördujad.

„Selles “ärapanemise” õhkkonnas (lendas Ojuland, lendab ka Vaher) unustatakse, et tegu on täiesti vastupidiste nähtustega. Ühelt poolt “kaos ja vars”, teisalt vähemalt üritatakse korda luua,” on kirjas avalduses.

Kahjuks on täna trendikas olla pigem kaose, kui korra pooldaja, nendivad allakirjutanud. „ Samas nõutakse häälekalt, et korruptandid ei võimutseks ja lapsed ei saaks kooliteel süsti. Mida me siis nüüd tahame? Kas tõmbame vee peale justiitsministrile, kes üritab midagi ära teha, või maadleme kurjategijatega siiski tõsisemalt edasi?”