Suured palgakulud tekitasid küsimusi ka kolmeks kuuks pealinna palgale võetud Linnar Priimäes, kes ETV saates “Vabariigi kodanikd” seda sihtasutusele ka ette heitis.

“Põhjus, miks palgakulud enam kui 20 tiimiliikmele ja hulgale üksikute projektidega seotud inimestele ületavad hetkel selgelt kulutusi programmile, on seotud sellega, et hetkel oleme ettevalmistusfaasis,” selgitas kultuuripealinna kommunikatsioonijuht Andri Maimets Delfile.

“Praegu me alles ehitame programmi. Kuna 2010. ja 2011. aastal on vaja ette valmistatud programmi rahastada, siis ületavad ka programmikulud peagi palgakulud. Ega hotelli ei kutsuta ka külalisi enne kui see valmis on, ent ehitusel osalevatele ehitajatele, arhitektidele ja inseneridele tuleb ju palka maksta.”

Kultuuripealinna programmis puudub originaalsus?

Linnar Priimäel oli sihtasutusele ka veel teisigi etteheiteid. Nimelt tundus talle praegune Kultuuripealinna 2011 kontseptsioon kahvatu ja eristamatu teistest Euroopa mereäärsetest linnadest ning programmis puudub unikaalsus.

“Kultuuripealinn Tallinna eesmärk avada Tallinna merele on juba iseenesest unikaalne,” pareeris Maimets. “Tallinn nimelt erineb teistest mereäärsest linnadest sellega, et Tallinna kesklinna mereäär on aastakümneid olnud inimestele suletud, täna on see paljuski veel räpane ja prügine. See justkui polekski selline linnakeskkond, mis annaks linnale ilu ja inimestele võrratu koha kus elada, vaba aega veeta, enda linna nautida,” kinnitas ta, et just seda tahab kultuuripealinn muuta.

Oluline on Tallinna maine parandamine

Kuigi Linnar Priimäel oli sihtasutusele mitmeid etteheiteid, on ta ka ise osalenud programmi  arutamise juures.

“Sihtasutus Tallinn 2011 on pidevalt olnud kontaktis nii Tallinna linnavolikogu kui ka konkreetselt Linnar Priimäega,” sõnas Maimets.  “Just jätkusuutlikus, Tallinna ja Eesti kultuurielu ning Tallinna ja Eesti maine parandamine on meie eesmärkide hulgas eriti olulised.”

Nii on loomenõukogu ja nõukogu heakskiidetud projektide hulgas sel aastal esmaettekandele tulev Arvo Pärdi suurepärane uudisteos, mille esmaettekanne on kultuuripealinna nimel Istanbulis, 2011. aastal Põhuteater, mis pakub huvitavat teatriprogrammi ja on ühtlasi maailma suurim iial püstitatud põhuehitis, mõlemal aastal toimuvad Tallinna merepäevad, Lauluväljakul toimuv “Vabaduse laul” jne.

“See näitab, et Tallinnas elab väärt, kõrgetasemeline ja rahvusvaheliselt huvitav kultuur, ent samas tuleb siia ka uusi ideid,” lausus ta, et kultuuripealinna aasta hoogustab kultuuritegevust. “SA Tallinn 2011 tahe ja eesmärk on ka näidata maailmale neid sündmusi, mis juba toimivad ja on väga tugeva identiteediga, niisamuti tõsta esile olemasolevaid formaate ja institutsioone rahvusvahelisele areenile.”