Siitan tunnistas Delfile antud intervjuus, et tema ja ministri vahel on erimeelsusi, mida on ka rõhutatud ja võimendatud. Siitani sõnul on siiski tähtis liikuda mingi mõistliku lahenduseni. „Nii ei saa edasi minna, et mina süüdistan ministrit reformides ja tema mind juhtimisvigades,“ lausus ta.

Küsimusele, kas teda võib oodata ametist vabastamine, lausus Siitan: „Ma ei oska seda öelda, praegu on lihtsalt kokku lepitud kellaaeg. Ma ei oska öelda, milliseid teemasid minister soovib käsitleda. Peab ootama.“

Siitan avaldas lootust, et esmaspäevane kohtumine ministeeriumi kantsleri Siim Suklese ja minister Laine Jänesega viib ERSO lahenduse poole, sest kuigi kõik kontserdid toimuvad väga kõrgel kunstilisel tasemel, on orkestri töömeeleolu viimasel ajal häiritud.

Sellest annab tunnistust ka ERSO töötajate täna Siitani kaitseks parlamendi kultuurikomisjonile tehtud pöördumine, milles töötajad nimetavad ERSO ümber toimuvat avalikuks kiusamiseks ja Siitani lahkumise väljapressimiseks.

Siitani sõnul vaatab ERSO kollektiiv murega pealt ligi kaks kuud väldanud avalikku konflikti. „Viimastes väljaütlemistes on süüdistused minu suunas kaunis karmid,“ tõdes ta. „Võib tekkida oletus, et soovitakse valida uut juhti.“

Sellegipoolest kinnitas Siitan, et ta on esmaspäeval avatud lahenduse otsimisele. „Eks ma pean olema mistahes suunas konstruktiivne. Kahjuks ma ei oska midagi konkreetsemalt öelda.“

Siitani sõnul kohtus ta ministriga ka neljapäeva õhtul Gruusia välisministri Eesti-visiidile ja helilooja Gija Kantšeli 75. juubelile pühendatud vastuvõtul, kuid minister ei soovinud siis tööasjadest rääkida.

Põhjused reformis

ERSO direktori ja kultuuriminister Laine Jänese esmaspäevane kohtumine on nende esimene tööalane kohtumine pärast 3. märtsi. Arusaamatused nende vahel on tekkinud just viimasel poolaastal.

Siitani hinnangul on arusaamatuste põhjus aasta alguses toimunud ERSO reorganiseerimine, millega liideti Eesti Rahvusmeeskoor ja Hortus Musicus ERSO-ga. Alates 1. juulist on liidetud kollektiivid tagasi Eesti Kontserdi all ning ERSO ja ministeeriumivahelisse konflikti ei puutu.

Siitan selgitas, et probleemid said alguse 1. jaanuaril, kui ERSO tegevus reorganiseeriti ilma osapooltega läbirääkimisi pidamata.

„Kahjuks ei toimunud selle liitmise eel kõikide kollektiivide juhtide kohtumist kulturiministeeriumis. Liidetud kollektiividel olid erinevad nägemused ja nad olid saanud kõik ministeeriumist erinevat informatsiooni,“ rääkis Siitan, kes pidas elementaarseks, et kõik osapooled saaksid reorganiseerimisest ühte moodi aru.

„Minu hinnangul on see tegemata töö praeguste arusaamatuste põhjus,“ ütles Siitan. „Seda ma pean väga suureks veaks.“ Samas möönis ta, et vaja ei ole vigadest rääkida, vaid olukord lahendada.

Eile sekkus konflikti ka peadirigent Neeme Järvi, kes saatis avaliku kirja minister Laine Jänesele. Muuhulgas kirjutas Järvi: "Ma ei saa nõustuda hr. Siitani tagandamisega, ja kardan, et selle tulemusel võidakse ERSO ühendada Estonia teatriga, millega ma ei saa kuidagi nõustuda, sest siis kaotaksid oma töö ka paljud suurepärased muusikud."

Kultuuriminister omakorda vastas avaliku kirjaga Neeme Järvile, et ei soovi ühegi allasutuse siseelu, pingeid ja arusaamatusi avalikkuse ees arutada.