Visiidil külastatakse ka Berlinale filmifestivali, kus Eesti Filmi Instituut tutvustab käesoleval aastal algatatud uut filmiprogrammi “FilmEstonia”.

Kultuuriministrite mõttevahetusel keskendutakse uuendamisel olevale audiovisuaalmeedia teenuste direktiivile, mis hõlmab Euroopa päritolu audiovisuaalteoste leviku küsimusi ja Euroopa Liidu audiovisuaaltööstuse konkurentsivõimet. Samuti on kavas käsitleda filmide arengu- ja finantseerimisvõimalusi ning filmipärandi säilitamise ja digiteerimisega seotud küsimusi.

„Filmipärandi digiteerimine, säilitamine ja kättesaadavaks tegemine aitab tõsta eurooplaste filmi- ja kultuuriteadlikkust, kuid pakub ka palju võimalusi uudsete toodete ja teenuste väljatöötamiseks. Eesti puhul on hea näide filmipärandi lõimimine õppekavadesse. Siin on olulist rolli mänginud Eesti Filmi Andmebaas, mis pakub väga põhjalikku ülevaadet Eesti audiovisuaalloomingust,“ rääkis kultuuriminister Indrek Saar.

Ministrid võtavad kõne alla ka Euroopa Parlamendi ja Euroopa Liidu Nõukogu määruse eelnõu, mis tagaks tarbijale Euroopa Liidu liikmesriikidesse reisides juurdepääsu elukohariigis ostetud või renditud veebi- ja audiovisuaalteenustele ilma lisatasudeta.

Maailma ühel suuremal Berlinale filmifestivalil tutvustakse kultuuriministeeriumi algatatud ja koostöös Eesti Filmi Instituudiga 2016. aastal käivitatud pilootprogrammi, mis võiks ärgitada välismaiseid filmitootjaid kasutama Eesti filmispetsialiste, võttepaiku, tipptehnoloogiat ja taristut ning teenusepakkujaid Eestis, saades hiljem tehtud kulutuselt teatud osa toetusena tagasi.

Eesti Filmi Instituudi juhataja Edith Sepa sõnul on huvi „FilmEstonia“ programmi vastu olnud suur. „Eesti saatkonnas toimunud lansseerimisel oli saal rahvast täis. Programmi reeglid on lihtsad ja arusaadavad, taotlemine kiire ja mugav,“ rääkis ta.

Eesti on Berlinale filmifestivalil ja - turul osalenud juba 2000. aastast. Kohtumisel festivali juhtkonnaga peetakse läbirääkimisi võimaluste üle näidata järgmistel festivalidel Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks valmivaid filme.