"Lähetustest valdav enamus on toimunud economy klassis, kuid kontinendi vahelistel pikkadel lendudel, näiteks Hiina, Kanada või USA reisidel lennati äriklassis kokku kaheksal korral," ütles kultuuriministeeriumi avalike suhete nõunik Brita Merisalu Delfile.

"Lisaks toimus kaks lendu osaliselt äriklassis Veneetsia suunal, kuna edasi-tagasi lennust oli saada vaid üks vaba koht economy klassis, mida ka kasutati. Lähetuses olnud sõitsid ühe suuna äri-ja teise suuna economy klassis," lisas Merisalu.

Pileti maksumus sõltub Merisalu sõnul ka sihtkohast - kas saab otse lennata või tuleb ümber istuda jne. "Välissuhete osakond otsib soodsamaid võimalusi ja piletid ostetakse otse internetist. Samuti kehtib põhimõte osta economy klassi pileteid," selgitas Merisalu.

Lisaks eeltoodule on Merisalu sõnul toimunud lähetused Peterburgi, Riiasse või Soome siis auto, laeva või bussiga. "Üksjagu välissuhtlusega seotud kohtumisi leiab aset ka Eestis, viimane suurim delegatsioon, kes juhtkonnaga kohtus, oli Gruusia delegatsioon," lisas Merisalu.

Juuni lõpus ja juuli alguses San Franciscos toimunud Eesti Päevi ja ESTO festivali külastasid ka kultuuriminister Rein Lang ja kantsler Paavo Nõgene. Mõlema mehe sõidu eelarve oli 5000 eurot.

Ministeeriumi avalike suhete osakonna juhi Ave Toots-Erelti sõnul oli välissuhete osakonna koostatud eelarveaastaks lähetuste plaanis ESTO puhul ette nähtud 5000 eurot inimese kohta.

Kultuuriministeeriumi kantsler Paavo Nõgene teatas meedias levinud reisikulude temaatikat kommenteerides, et sõit San Franciscosse oli kulukas ja oleks võinud olla kindlasti soodsam.

"Ministeeriumis kehtib kord, kui reisi sihtpunkti jõudmine võtab aega üle kuue tunni, on ministeeriumi juhtkonnal lubatud lennata mugavamas reisiklassis, lühematel reisidel lennatakse economy reisiklassis. Võrrelda pankrotiohus ja võlgades teatri reisiotsuseid ministeeriumi otsustega, kus tehakse otsuseid kinnitatud eelarve piires, pole kõige professionaalsem," arvas Nõgene.