Kultuuriministeeriumi kunstide asekantsler Ragnar Siil ütles, et ministeerium on arvestanud riigikontrolli varasemaid ettepanekuid ja eelmisest aastast alates on kõik programmikomisjonide poolt tehtud otsused protokollitud ja põhjendatud kõiki otsuseid, sealhulgas negatiivseid otsuseid, teatas kultuuriministeerium.

Siil märkis, et tõsisemaid märkusi toodi Eesti Filmi Sihtasutuse osas, kus toetuse jagamise põhimõtted on kinnitatud, aga neid ei järgita alati. Eesti Filmi Sihtasutus oli enamiku toetusraha jaganud vastuolus nõukogu kinnitatud rahastamiseeskirjaga ja kultuuriministri kinnitatud põhikirjaga. Nii eraldati 2010. ja 2011. aastal 1 620 375 euro suuruses toetusi läbi erandite. „Selliste erandite tekitamine oli seadusevastane ja kahjustas otseselt teisi projekte, mis jäid kõrvale,“ sõnas Siil.

Kuna nimetatud rikkumised puudutavad rahaliselt kõige suuremat toetuste kategooriat ehk täispikki mängufilme, kus taotlusi aastas on kümmekond ja rahastamisotsuseid kuus või seitse, siis puudutavad sellised rahastamise korraga vastuolus olevad otsused suurt osa kogu Eesti Filmi Sihtasutusele antavast toetusrahast.

Siil tõi veel näite, et Eesti Filmi Sihtasutuse projekti „Eesti film 100“ raames on antud 15 432 eurot telesaateid tootvale firmale, et luua filmiteemaline saatesari Eesti Rahvusringhäälingu tarvis. Ent sihtasutuse rahastamiseeskirja järgi ei ole ette nähtud rahastada telesaadete tootmist.

Eesti Filmi Instituudi nõukogu koguneb äsja avaldatud kultuuri rahastamise eriaruannet arutama järgmisel nõukogu koosolekul, mis toimub 26. veebruaril.

Lõppenud eriaruanne käsitles peale ministeeriumi veel Eesti Filmi Sihtasutuse, Eesti Olümpiakomitee, kultuurkapitali, Rahvakultuurikeskuse, muinsuskaitseameti ja hasartmängumaksu nõukogu rahastamisotsuseid.