Sirbis toimunu näeb närb välja, nentis ka Klaas ise. Sirbi peatoimetaja kohusetäitjaks nimetati eelmisel nädalal kirjanik Kaur Kender ja samal ajal koondati neli toimetajat. Mitu teist ajakirjanikku on teatanud oma soovist ametist lahkuda.

Saates osalenud Peeter Laurits kommenteeris, et Lang võiks ka ise aru saada, et tema usalduskrediit on kadunud.

"Küsimus on hoopis muus. Küsimus on meie poliitilises kultuuris. Küsimus on kultuuri asendis Eesti viimase aastakümne poliitikas. Kui me vaatame selliseid samme, kus järjekindlalt sõidetakse kultuurirahva seisukohast üle teerulliga. Neid on järjest," rääkis ta.

Lauritsa silmis on vale see, mis on toimunud ja toimub edasi kunstiakadeemia ümber, Eesti filmi sihtasutuse ümberstruktureerimise, ERSO, muuseumide ühendamise kavade ning nüüd Sirbi ümberkorraldustega.

"Ühesõnaga me oleme sattunud sellisesse poliitilisse kliimasse, mis on absoluutselt vastuvõetamatu. Poliitikud oma haldusalas suhtlevad rullnokastiilis ja valetavad. See ei ole absoluutselt tolereeritav. Sellele situatsioonile peab lõpu tegema," lisas ta.

Peeter Lauritsa hinnangul on ka Sirbi kritiseerimine teemast kõrvale kaldumine. Ta arvas, et praegu on tähtis hoopis see, et kogu kultuuriministeeriumi haldusala vajab ümberstruktureerimist.

Kirjanike liidu esimees Karl-Martin Sinijärv omakorda lisas, et kui Lang ei pidanud oma esimestes kommentaarides Sirbis toimuvat enda asjaks, siis mis on üldse kultuuriministri asi? Sinijärv leidis, et sel juhul võiks Lang tõesti millegi muuga tegeleda.

Laurits nimetas Kenderit ja koos temaga Sirpi tegema läinud rühmituse ZA/UM liikmeid tankistideks, kes sooritavad tellimustööd. Nimelt käis Robert Kurvitz, üks rühmituse liikmeid, kahe nädala eest tema käest nõu küsimas, kuidas Sirpi välja anda. Sellest vestlusest jäi Lauritsale mulje, et mingites asjades on juba kokku lepitud.

Klaas eitas süüdistusi, nagu oleks Sirbis toimuva taga Reformierakonna poliitiline huvi. Kender saatis tema sõnul oma visioonidokumendi kokku 32 inimesele, nende seas ka president Toomas Hendrik Ilvesele, kes olevat sellele andnud ka oma hinnangu.