Värsket Sirpi ja ajalehe ümber lahvatanud skandaali lahkasid kultuurikriitik Anders Härm, riigikogulasest ajakirjanik Juku-Kalle Raid ja Eesti Päevalehe kultuuritoimetaja Andres Laasik.

Eelmisel nädalal Sirbi peatoimetaja kohusetäitja ametisse asunud Kaur Kender on öelnud, et ajalehe reedel ilmuv number ei ole veel kaugeltki täielikult uue toimetuse nägu, ent selle pealt on tema sõnul näha, et uus toimetus suudab anda värsket pilku.

Uue lehenumbri kohta ütles Andres Härm, et mingis mõttes on saanud tõeks tema kõige hullem unenägu - mitte midagi ei muutunud.  

Härmi hinnangul on Kaur Kenderi essee üks poeetilisemaid tekste, mida Kender on kirjutanud: „Hea lugu, mingis mõttes enesekriitiline, tõesti väga poeetilise keelekasutusega tekst. Ma olin väga meeldivalt üllatunud."

Härmi hinnangul pole tavaliselt just palju neid, kes kiidaks Kenderit, kui hea tekstikasutusega kirjanikku. „Palju enam on kiidetud teisi väärtusi tema loomingus või laidetud teda vägivaldsuse ja jõmluse propageerimise eest."

Juku-Kalle Raidi arvates on Kender väga hea kirjanik. „Aga kui Kender nimetab juhtkirjas end Eesti kultuuriajakirjanduse traumakirurgiks, siis see tekitab minus natuke vastakaid tundeid."

Andres Laasiku sõnul tuleneb tähelepanu Sirbile väljastpoolt väljaannet. „Me arutame seda mitte selle pärast, kas ta muutus või mitte, vaid muudel põhjustel. Kui Kender poleks lasknud lahti neid inimesi, keda ta lasi, siis me ei räägiks sellest."

Juku-Kalle Raidi hinnangul võib öelda, et Kaarel Tarand on teinud tubli tööd, sest Sirp näeb praegu välja samasugune, nagu eelmisel nädalal.

Andres Härmi sõnul on viimases numbris palju huvitavat lugemist, näiteks Kauri kirjavahetus Juhan Ulfsakiga Von Krahli teatri „Puhastatud" ja „4.48 psühhoos" teemal või Oudekki Loone „Idioodid kultuuri kallal".

Andres Laasiku sõnul on väga hea lugu ka Kristel Pappeli „Ooper - ilus ja asotsiaalne?", kuid ilmselt on ka see tekst planeeritud enne Kenderi ametisse astumist.

Teema lõpetuseks leidis Juku-Kalle Raid, et Kenderit ei maksa nii väga karta. „Midagi hullu pole juhtunud ja ei juhtu - Eesti kultuur jääb alles ja Sirp jääb ka alles."