Teisipäevani ennustatav külm ilm tõotab taas kaasa tuua hulga probleeme, mida saab aga koduste vahenditega hõlpsasti ennetada, kirjutab Eesti Päevaleht.

Külmaga tekitab kõige enam probleeme ahjude ja kaminate ülekütmine. “Eriti ettevaatlik tuleb olla neil, kel on kas vanad ahjud, moodsad soojale maale mõeldud kaminad või puhastamata korstnad,” märkis Kirill Teiter Harjumaa päästeteenistusest. Ahjud ja kaminad võivad kergesti üle kuumeneda ja süüdata seinavooderduse. Puhastamata korstnajalas süttinud tahm võib aga korstnast lenduvate sädemetena ka maja põlema panna.

Ettevaatlik tuleb olla neilgi, kes elavad vahetamata või osaliselt vahetatud elektrijuhtmetega majades. Nii puhurite kui ka radiaatorite vooluvõrku lülitamine tõstab elektrisüsteemi koormust mitmekordselt.

“Kuna praegu on ka viirusinfektsioonide puhkemise aeg, siis peamine nõuanne ongi hoida müts peas, sall kaelas, kindad käes ja jalad kuivas,” soovitas Tallinna kiirabi peaarst Raul Adlas. “Peamine riskirühm on külma saabudes just nooremapoolsed inimesed, kes vahepealsete soojemate ilmade puhul on hakanud jälle käima palja peaga ja õhemate riietega.”

Kui on oht, et vesi võib kinni külmuda, siis tuleks kraanid vaikselt nirisema jätta. Et veetorud lõhki ei külmuks, tuleks nende soojustus üle vaadata ja vajadusel kohendada. “Metalltorudele võiks näiteks küttekaablid ümber keerata,” ütles ToruAbi juhataja Andrus Harjakas.

“Kui aga vesi juhtub siiski külmuma, siis tuleb arvestada, et abi otsijate järjekorrad võivad olla väga pikad. Eriti kaua võtab aega plasttorude uuesti ülessoojendamine, sest seda tuleb teha sooja auruga. Metalltorude puhul on asi lihtsam ja piisab elektrisoojendusest.”