Kaarmise külavanem Aire Sillart ütles, et liigveega on järveümbruse kolmel majapidamisel probleeme juba kümme aastat ning olukord muutub aina hullemaks. Kevadise ja sügisese liigveega põhjustab majade vundamendini ulatuv liigvesi majas ülemäärast niiskust, seab ohtu kaevuvee kvaliteedi ja muudab võimatuks traktori kasutamise aiamaal, kirjutas Saarte Hääl.

73-aastane Kaarmise elanik Helgi Viskus ütles, et tema noorusaegadel oli järv täiesti puhas, ainult üks saareke oli keset järve. Nüüd pole järves vohavad taimed veele enam ruumi jätnud ja vesi tungib elamute juurde. Helgi Viskus on oma 34 aastat tagasi ehitatud majas pidanud kaks korda niiskuse tõttu põrandat vahetama. Niiskuse tõttu tuli elamusse ka majavamm, mis lõhkus ära maja vaheseinad.

Saaremaal asuva Kaarma valla keskkonna peaspetsialist Kairi Niit ütles, et Kaarmise järve puhastamise teema on olnud päevakorral 2006. aastast, mil kohalike elanike eestvedamisel valmis sellesisuliste tööde projekt. Elanikud soovisid kinnikasvavat Kaarmise järve näha taas vaba veepeegli ja suplusvõimalusega veekoguna, kus saaksid elada nii kalad kui ka veelinnud.

Projekti alusel taotleti ka keskkonnainvesteeringute keskuselt toetust järve puhastamistöödeks. 2007. aastal algatatud puhastamistööde keskkonnamõju hindamise ajal tuvastati Kaarmisel aga mitme kaitsealuse liigi elupaik ja laienes Natura võrgustiku ala. Kokkuvõttes kasvas keskkonnamõju hindamisega seotud tööde maht oodatust suuremaks ning mõjude hindamist läbi viiv ekspert ja tollane Saaremaa keskkonnateenistus ei leidnud ühist keelt. Mõjude hindamise programmi heakskiitmisest kaugemale protsessiga ei jõutud.

Nüüd on Kaarmise järve saneerimistööde teema seoses külaelanike pöördumisega taas päevakorrale tõusnud. Külaelanike hinnangul on veekogu kinnikasvamine intensiivistunud ja põhjustanud olukorra, kus seoses väljavoolu sulgumisega on järve veetase oluliselt tõusnud .

Kairi Niit ütles, et seoses elanike pöördumisega on vald keskkonnaekspertide abiga asunud otsima võimalusi probleemi lahendamiseks. Keskkonnamõju hindamise programm on uuendatud ja käesoleval hetkel avalikul väljapanekul, esimene avalik arutelu sel teemal toimub 7. oktoobril.