Justiitsminister Rein Lang kustutas tänavu kevadel Schengeni viisaruumi mustast nimekirjast Eesti-vastaseid küberrünnakuid õigustanud Vene poliitiku Sergei Markovi. Taotlus selleks tuli välisministeeriumist.

Lang kordas Kuku raadiole oma seisukohta, et peavad olema selged juriidilised alused, miks inimene musta nimekirja on kantud.

Lang märkis, et Markov oleks võinud alustada keelu suhtes kohtuteed ja ilmselt ka võitnud. Kas Markov seda plaanis, seda Lang ei kommenteerinud. Endine siseminister, SDE esimees Jüri Pihl ütles Kuku raadiole antud intervjuus, et tema
ei näe põhjust, miks Eesti ei oleks võinud Markovi Schengeni viisaruumi musta nimekirja edasi jätta.

Langi seisukohta toetas aga Kuku raadio saatele "Päevapilk" intervjuu andnud vandeadvokaat, Tartu Ülikooli Õigusinstituudi Euroopa Õiguse õppejõud Carri Ginter, kes ütles, et Schengeni reeglid on karmid ja kui inimene oleks nii ohtlik, et saanud sissesõidu keelu, siis ei tohiks tema tegevusest ajakirjanduses üldse juttu olla.

Lang väitis, et ettepanek Markov Schengeni mustast nimekirjast eemaldada tuli välisministeeriumist. Välisminister Urmas Paet viibib hetkel USAs ÜRO peaassambleel, tema pressiesindaja Kersti Luha, kes on ministriga kaasa, kinnitas, et ettepaneku tegi välisministeerium pärast konsultatsioone Euroopa Liidu partneritega.

Luha sõnul ei avaldatud Eestile selles asjas survet. Miks kogu lugu sattus perioodi, kui siseministri ametit pidas valitsuskriisi tõttu välisministri erakonnakaaslane Lang, ei osanud Luha kommenteerida, sest tema sõnul sattus taotlus lihtsalt sellesse perioodi.

Sotsiaaldemokraadid nõuavad praeguselt siseministrilt Marko Pomerantsilt (IRL) Langi otsuse tühistamist.

Riigiduuma saadik Markov tunnistas tänavu märtsis avalikult, et tema abi korraldas pea kaks aastat tagasi pärast aprillirahutusi küberrünaku Eesti veebilehekülgedele.