Väinamere Liinide juhataja Urmas Treieli sõnul asenduvad liinil senised neli graafikuhooaega kahega – sügisel, talvel ja kevadel sõidavad laevad ühtses tavagraafikus ning kõrghooajal suvegraafikus, edastas ettevõte.

„Sel suvehooajal toimusid väljumised tunnise intervalli asemel esmakordselt mõlemast sadamast iga 40
minuti järel. Ülejäänud aastaaegadel kehtivas talvehooaja graafikus hakkavad väljumised mõlemast sadamast toimuma 1 tunni ja 10 minutilise intervalliga. Selline põhigraafik jääbki järgnevateks aastateks kehtima, kusjuures suviti hakkavad reisid toimuma tihedama graafiku alusel juba 35-minutilise intervalliga,“ rääkis Treiel.

Algavas talvehooaja graafikus hakkab reise teenindama parvlaev Saaremaa. „Uued parvlaevad on oma võimsuse ja mahutavusega teinud muljetavaldavat tööd. Saaremaa suudab üksinda teenindada pea sama palju sõidukeid kui mullusel sügis-talvehooajal Regula ja Ofelia kokku. Ning nagu sõsarlaeva
Muhumaa kogemus naaberliinilt näitab, suudavad uued laevad teenindada reisijaid kiiresti ja efektiivselt ka karmimates talveoludes, sõltumata kuigivõrd ilmast. Põhikoormuse võtab Kuivastu-Virtsu liini graafikus kanda Saaremaa, kuid osad reisid teostab ka Regula, ja kui tippaegadel tekib vajadus, asuvad mõlemad laevad koheselt tööle üheaegselt, suurendades üleveovõimsust,“ lisas Treiel.

Väinamere Liinid tänab Saare maavalitsuse, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, Maanteeameti ja Autoettevõtete Liidu esindajaid sujuva koostöö eest uue graafiku väljatöötamisel ja kinnitamisel.

Saare maavanem Toomas Kasemaa lausus, et maakonna arengu huvides on esmalt transpordiühenduse stabiilsus pikemas perspektiivis. „Uue graafikuga on järgnevateks aastateks tagatud see, et paigas on ka parvlaevadega seotud muu ühistranspordi korraldus. Varasematel aastatel kasutatud vabagraafik sellist kindlust ei andnud.“

Uutel põhimõtetel töötav graafik pakub suuremat vabadust ka ettevõtjatele oma veoste logistika planeerimisel, sealhulgas ohtlike veoste puhul. Parvlaeva Saaremaa tehnilised tingimused võimaldavad turvaliselt vedada ohtlikke veoseid ja vedelkütuseid vajadusel ka väljaspool graafikus märgitud ohtlike veoste reise. Piirang jääb endiselt kehtima vedelgaasi veostele.

Hiiumaa ja mandri vahelisel Heltermaa-Rohuküla liinil kehtib 30. augustist 31. oktoobrini tavapärane kahe parvlaevaga sügisene graafik.