Venekeelse telekanali ETV+ peatoimetaja Darja Saar ütles eile, et Vene telekanali uudislõiku, kus teatati, et ETV+ tehakse Eesti valitsuse propagandakanaliks, ei saa nimetada ajakirjanduseks, vaid montaažiks, ning tema vastused pandi lihtsalt nende valitud konteksti.

Eesti Rahvusringhäälingu meediasuhete juht Anneli Tõevere-Kaur kinnitas, et ETV kaamera filmis "Vestile" antud intervjuu ajal sisulist lõiku venekeelsele "Aktuaalsele kaamerale". "Seega on seal 24 minuti pikkuses üles võetud erinevaid lõike, samuti katteplaane "AK" uudisloo tarvis, mis oli eetris 16. juulil." Vaata uudislõiku koos intervjuuga "Vesti" ajakirjanikuga alates 2. minutist.

Pikemat videomaterjali ei õnnestunud Delfil saada. Venekeelse "Aktuaalse kaamera" juhataja Alice Rahuoja ütles, et vastavalt ERRi sätetetele ei väljasta nad musta materjali teistele väljaannetele.

Kohal ERRi meeskond

Taolist provokatsiooni ette aimates oli naaberriigi ajakirjaniku usutluseks kohale tulnud ERR-i meeskond. Seda, et kohapeal toimuvast on olemas ERR-il videomaterjal kinnitab nii Darja Saar, ERRi nõukogu juhatuse esimees Margus Allikmaa kui ka juhatuse liige Ainar Ruussaar.

16. juulil võttepaigale läinud Ainar Ruussaar jagas kolleegiga oma ebameeldivat kogemust möödunud sügisest, kus tema öeldust monteeris "Vesti" omale meelepärase vastuse. "Küsiti, kellele kuulub Krimm? Ma ütlesin, et mõnede arvates kuulub Krimm Venemaale, mõnede teiste arvates selgelt Ukrainale ja minu jutust jäeti sisse, et loomulikult kuulub Krimm Venemaale."

Taolist peent monteerimiskunsti Darja Saare antud intervjuus ei tehtud, vaid esialgsest eesmärgist teha lõik ETV+ käekäigust, jäeti uudistelõiku sisse kolm provokatiivset küsimust, millele ETV+ peatoimetaja vastas, et nõustutakse valitsuse poliitiliste seisukohtadega.

"Me ei valmistunud intervjuuks, aga ma ütlesin, et pigem ole napisõnaline kui ülijutukas. Aga see oli tema õigus vastata nii, nagu ta peatoimetajana vajalikuks pidas," selgitas Ruussaar.

ERR on valitsusest sõltumatu

Margus Allikmaa sõnul ei ole mitte mingisugust tõepõhja all väitel, et ETV+ ning rahvusringhääling üleüldiselt esitab valitsuse ametlikke seisukohti, nagu väideti Vene telekanali "Vesti" uudistes. "Seal kindlasti ei ole mingisugust tõepõhja all. See on ikkagi täiesti teadlikult tekitatud lugu. Ilmselt selle peale ajakirjanikud olid ka jahil." Ka Darja Saar tunnistas, et teadis, mis küsimusi temalt kavatsetakse küsida.

"Võib olla jäi vastus pisut lakooniliseks, kuna intervjuu tonaalsus muutus väga järsult," sõnas Allikmaa, ja lisas, et Saar andis sisuliselt korrektsed vastused, aga kindlasti annab nendest vastustest välja võtta mida tahes. "Eks me natuke kartsime seda, et kokku monteerimine võib tulla sellest intervjuust ja salvestasime ise kõrvalt seda, mis seal kõik toimus," kirjeldas Allikmaa.

ERR-i nõukogu juhatuse esimees tõdes, et kindlasti oleks suurema kogemusega inimene vastanud pisut kavalamalt ning teistmoodi. "Darja Saar vastas suhteliselt sirgelt, otsekoheselt ja seda kindlasti võib tõlgendada nii ühelt kui teiselt poolt."

Mida oleks Allikmaa vastanud?

Allikmaa kinnitab, et rahvusringhääling on valitsusest täiesti sõltumatu ning Darja Saare välja öeldu, et nagu peaks nad valitsuse seisukohti kajastama, ei ole kindlasti ETV+ ametlik seisukoht, ammugi mitte rahvusringhäälingu oma. "Mitte kuskil ei ole kirjutatud või öeldud, et rahvusringhääling peab edastama valitsuse seisukohtasid. Seda ei ole avalik-õigusliku ringhäälingu puhul keegi kunagi mõelnud," sõnas ta.

Küsimusele, kui peatoimetaja ütleb, et telekanal kajastab valitsuse ametlikke seisukohti, ütles Allikmaa, et tuleb tähelepanelikult jälgida selle intervjuu konteksti: seda, et keset toredaid küsimusi torgatakse vahele sellised küsimused. "See lööb rivist välja ja kui ei ole selleks tonaalsuseks valmistunud, siis see vastus oli.. võib olla sellises sõnastuses, kui ta ei oleks pidanud olema."

Mida oleks Allikmaa ise vastanud taolisele küsimusele? "Oleksin vastanud, et räägime sellest, mis on ajaloos juhtunud, loomulikult vahendame erinevaid arvamusi, mitte ainult ühe inimese või ühe poole omi. See on elementaarne, mida kõik ajakirjandusväljaanded teavad väga täpselt. Siin ei ole vaja jalgratast leiutada."

Vaata Vene telekanali uudislõiku siit: