Eesti Ekspress kirjutas täna sahinates, et Eesti presidendi Toomas Hendrik Ilvese nõuniku kohalt lahkunud Iivi Anna Masso on Soome kodanik. Mõned nädalad tagasi kiitis ta Eesti Päevalehes, et Soome on elukohana parem kui Eesti.

Presidendi avalike suhete nõunik Toomas Sildam ütles Delfile, et Euroopa Liidus kehtib töötajate vaba liikumine, Eesti avalikus teenistuses võib vabalt töötada ka EL-i teise liikmesriigi kodanik.

"Seda reguleerib avaliku teenistuse seadus ja töölepinguseadus, mis puudutab ka Vabariigi Presidendi nõunikke, kelle töölevõtmise otsustab riigipea," ütles Sildam.

Kantselei teatas Masso lahkumist selgitavas pressiteates, et ta lahkus presidendi nõuniku ametist seoses tegelikele vajadustele vastavate struktuurimuudatustega Vabariigi presidendi kantseleis, mille käigus koondati ka Vabariigi presidendi täitmata olnud kaitsenõuniku, välisnõuniku ja teadusnõuniku ametikohad.

Delfi küsis presidendi kantseleist järgi, et miks need ametikohad täitmata olid ja millised on endiselt täitamata.

"Täitmata töökohti presidendi kantseleis praegu ei ole ja uusi pole ka plaanis luua," ütles Sildam.

"Presidendi meeskond koostatakse vastavalt vajadusele. Täitmata kohad „tulid kaasa“ varasemast struktuurist, mis nüüd viidi kooskõlla tegelike vajadustega. Näiteks kaitsenõuniku ülesandeid on mõistlik täita julgeolekunõunikul, välisnõuniku ülesanded on kantselei välisosakonna töötajate kanda jne. Lisaks riigipea nõunikele koondati ka täitmata haldusosakonna hooldusspetsialisti töökoht," lisas Sildam.