Kuigi selle kevadel jääb Kadrioru Luigetiik tühjaks, uuris Delfi, kas Kadrioru pargi juhtkonnal on täpsemaid kavatsusi, kuidas tulevikus lindude toitmise keelu sõnumit veel selgemalt edastada.

"Eelmisel aastal tegime nii eesti- kui venekeelsed sildid koostöös Tallinna Loomaaiaga, teavitamaks, miks konkreetselt see toit on sobimatu. Mitte lihtsalt sellepärast, et me ei tahaks, et inimesed neid toidavad, vaid et see reaalselt ongi neile eluohtlik," selgitas Kadrioru pargi juhataja asetäitja Liis Nõmmann.

"Hetkel ei ole konkreetset otsust vastu võetud, kuidas edasi minna ja luikesid kaitsta," ütles Nõmmann, ja lisas, et ei oska öelda, kas lahedust on oodata näiteks kuu aja pärast, sest kõik oleneb läbirääkimistest ja kooskõlastustest.

Kadrioru pargi juhtkonnale on tulnud mitmeid häid ettepanekuid, kuidas näiteks saiakestega lindude söötmist piirata. Üheks variandiks on söödaautomaat.

"Aga me ei ole hetkel veel sinnamaani jõudnud, kus me oleksime väga ühese seisukoha vastu võtnud. See uudis luigest alles tuli ja me vaikselt tegeleme sellega ja mõtleme samamoodi, kuidas edaspidi ennetada taolisi olukordi," selgitas Nõmmann.

Söödaautomaadi ideeks oleks, et 50 eurosendi või euro eest saab peotäie linnutoitu, millega linde toita. Samuti söödetakse Kadrioru pargis luike kaks korda päevas, mistõttu ei pea pargi külastajad muretsema, et lind näljas peaks olema.

"Oleme öelnud lastele, et kui nad tahavad, et luiged tulevad lähemale, siis tulevad nad ka rohulibledele hästi kohale. See on lihtne variant, sest tihtipeale tahavad inimesed lihtsalt luikesid lähemalt näha."

Viimati Kadrioru tiigil pesitsenud musta luigepaari emaslind hukkus, sest pargi külastajad toitsid teda ebasobiva söögiga. Spetsialisti sõnul ei kannata metslinnud soola, saia ja muud inimese toitu.