"Õiguskaitseorganid teevad poliitikat ja poliitikat tehakse õiguskaitseorganite abil./.../Kas me peame sellisesse õigussüsteemi tõsiselt suhtuma? Ärge ajage naerma! Meie kavandatav põhikirja muudatus seob lahti Keskerakonda kuuluvuse Eesti õigussüsteemist. See on tsiviliseeritud umbusaldusavaldus Eesti Vabariigi prokuratuurile, kapole ja kohtuvõimule," ütles Savisaar kõnes.

See tekitas küsimuse, kas erakonnal ikka on juriidiliselt võimalik end Eesti õigussüsteemi kuuluvusest lahti siduda ja mis õigussüsteemiga Keskerakond siis liituks.

Eile erakonna aseesimeheks nimetatud Siret Kotka selgitas täna aga, et mõeldud oli põhikirjamuudatust, millega kriminaalkorras karistatud inimesed võivad edaspidi erakonda kuuluda.

"Edgar Savisaar pidas põhikirjamuudatuse all silmas eile kongressil vastu võetud muudatust, mis annab Keskerakonnale kaalutlusõiguse erakonna liikmeslisuse osas süüdimõistva kohtuotsuse jõustumise puhul. Samas tasakaalustab sellega Keskerakond olukorda teiste erakondadega, kus pole samuti süüdimõistva kohtuotsuse puhul kohustust liiget erakonnast välja arvata," selgitas Kotka Delfile.

Kaitsepolitsei pressiesindaja Agnes Suurmets-Ots ütles, et erakond ei saa oma põhikirjas seadusega vastuollu minna ja seega pole ohtu, et Keskerakond ka tegelikult end Eesti õigussüsteemist lahti ühendada üritaks. "See oli ilmselt retooriline väljend," oletas Suurmets-Ots.