Jätkuvalt naudivad sotsid poliitilist üksindust, sest neid ei kritiseerita ja poliitilised uuringud kinnitavad stabiilsust. Neil pole suuri tõuse ega langusi, samuti pole neilt tulnud ka suuri ideid, kuidas leida raha massiivseks palgatõusuks, millega on hetkel hädas mõlemad koalitsioonierakonnad.

Samas on patt arvata, et SDE siseelu on üksmeelne. Nende kohta on viimasel ajal, uue poliithooaja eel, räägitud üha enam, et kolm leeri – SDE, endised rahvaliitlased ja VEE – peavad kohalike valimiste eel vaikset positsioonisõda. See pole esialgu sama avalik ja pöörane, kui IRLi ja Keskerakonna tiibade heitlus, kuid 100-protsendisest rahulolust on asi samuti kaugel. Delfi uuris Andres Anveltilt, kas ja kuidas SDE sees elu kulgeb.

Kas SDE kasutab erakonnana või läbi üksikliikmete nõustajaid välismaalt?

Kevadel SDE aktiivi koolitusel esines PES-i välislektor Saksamaalt Herbert Bünz, aga vaevalt saab teda selle pärast erakonna nõustajaks kutsuda. Meie teada erakonnal sellised nõustajad puuduvad.

Kas vastab tõele, et VEE-st SDE-ga liitunud poliitikud soovivad kõrgeid kohti Tallinna linnaosade juhtimises, kui kohalike valimiste tulemused peaks seda võimaldama?

SDE Tallinna piirkonnas on asi avalikum kui üldse olla saab. Kõik sellised otsused tehakse juhatuses. Oleme praegu kokku leppinud omavahel, et esimene ülesanne on teha meie valimisprogrammi eelnõu, see on mingis vormis juba ka üleval.

Pahatahtlikud spekulatsioonid sellest, et Tallinna piirkonna juhatusele või SDE juhatusele seatakse mingeid tingimusi organisatsioonis endas, on lausa naeruväärsed. Juhatuses ja Tallinna organisatsioonis olen ise väga selgelt välja öelnud, et kohad otsustakse võimule tulles vastavalt võimetele ja kaasalöömisele nii programmi ettevalmistamises, valimiseelses poliitilises tegevuses kui ka mandaadi järgi.

Meie teada tahab VEE eksjuht Stanislav Tšerepanov olla SDE sees üks Tallinna linnapea kandidaatidest. Kuidas SDE valib Tallinna linnapeakandidaadi?

Meie teada ei ole Tšerepanov sellist soovi avaldanud ja seda teemat ei ole me arutanud ei Tallinna piirkonna ega erakonna juhatuses. Teie nn vihje on dramaatiliselt ülepakutud ka sellepärast, et linnapea kandidaadini jõuame me alles pärast programmi koostamist. Kui aeg on käes, siis kindlasti järgmise aasta kevad-suvel toimub SDE Tallinna piirkonna üldkogu, kus kinnitatakse nii valimisprogramm kui ka linnapeakandidaat. Enne seda on kõik jutud linnapeakandidaatidest puhtad oletused ja spekulatsioonid.