„Andsin veterinaar- ja toiduametile korralduse kontrollida erakorraliselt üle veel kõikide Eesti seakasvatuste vastavus seakatku tõkestamiseks seatud nõuetele ja samuti anda vajadusel seakasvatustele lisasoovitusi bioohutuse tõstmiseks. Seakatku levikule saab piiri panna üksnes siis, kui kõik seakasvatajad täidavad täie hoolsusega kehtestatud nõudeid,“ ütles maaeluminister Urmas Kruuse.

Kokku tuleb veterinaar- ja toiduametil (VTA) erakorraliselt kontrollida üle 900 farmi ja majapidamise. VTA kontrollib korrapäraselt taudistunud aladel asuvaid seakasvatusi kord kuus, teatas põllumajandusministeerium.

Minister kohtus täna Viljandi ja Valga maavanemate, kohalike veterinaarkeskuste juhtide ning seakasvatajatega. „Seakasvatajad rõhutasid, et arvestades olukorra tõsisust peavad eranditult kõik seakasvatajad hakkama suurendama bioohutust ja nõudeid tuleb ohutuse tõstmiseks kiiresti karmistada,“ lisas Kruuse.

Homme, neljapäeval toimub Põllumajandusministeeriumis kohtumine seakasvatussektori esindajatega, kus arutatakse läbi täiendavad meetmed seakatku leviku tõkestamiseks.

Esimesed sigade Aafrika katku leiud kodusigadel avastati eelmisel nädalal Viljandimaal kahes farmis ja ühes Valgamaa majapidamiseks. Veterinaar- ja Toiduamet kinnitas ametlikult diagnoosi 20. juulil. Kokku hukati üle 500 sea.

Sigade Aafrika katk on väga nakkav ning ägedalt kulgev kodusigade ja metssigade viirushaigus, mida iseloomustab palavik, verejooksud, põletikulised muutused elundites ja suur suremus (kuni 100% loomadest).

Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioturvalisuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.