"Snowden on Moskvas loomulikult Vene valitsuse tingimustel. Antud juhul on Moskval lihtsalt diplomaatiliselt mugavam öelda, et mees pole Vene piiri ületanud," ütles Kross Delfile.

"See võib, aga ei pruugi nii olla. Sisuliselt ei muuda see asjaolu, et Snowden ei lähe ei sisse ega välja ilma Vene ametkondade abi või nõusolekuta. Väited, et ta ei saa piiri ületada on pehmelt öeldes absurdsed," toonitas ta, et Venemaa sarnases riigis toob julgeolekuteenistus üle piiri täpselt neid inimesi, keda ta vajalikuks peab.

"Mis puutub nn ametlikku minematoimetamisse, siis on ilmselt tõsi, et eraviisiliselt oleks Snowdenil raskusi kuhugi liikuda, kuna tal pole kehtivat reisidokumenti. Venelased võivad talle soovi korral muidugi mõne teha. Mul puudub ettekujutus, kuivõrd Snowden ise taolise mänguga võiks kaasa minna, aga teoreetiliselt võib Venemaa anda talle passi Ivan Ivanovitši nimele, võtta sellesse mõne kaasa mängiva riigi viisa ja mees võib minema lennata."

Krossi sõnul on kasvõi president Moralese lennuki juhtumist näha, et USA ei kavatse sellist stsenaariumi käed rüpes pealt vaadata, niisiis arvatavasti toimetatakse Snowden minema hoolega valitud lennukoridori mööda Venemaa kontrolli all. "Näiteks ida suunas. Kõne alla tulevad veel mõned variandid kombinatsioonis maismaatranspordi ja mõne Venemaaga julgeolekulepingus oleva naaberriigiga."

Samas ei usu luureekspert, et Venemaal oleks huvi Snowdenit pikemat aega enda juures hoida. Meediasõjas on tema n.ö. USA käest ära näppamise lahing juba võidetud. Nüüd tahetakse tõenäoliselt näidata, et USA ei suuda takistada tema saabumist mõnda asüüli pakkunud riiki. Taoline demonstratsioon oleks Venemaale arvatavasti magus, eriti kuna seda saab mängida inimõiguste ja riikide suveräänsuse jne sildi all.

"Et venelased tõesti usuksid, et nad võiksid Snowdenit mingisuguse USA suunalise väljapressimisargumendina kasutada, on ebatõenäoline. Kõne alla võiks äärmisel juhul tulla väljavahetamine mõnede arreteeritud Vene spioonide vastu, aga mul puudub ettekujutus kuivõrd valmis USA taoliseks kaubaks võiks olla. Pealegi tehakse taolist vahetust tavaliselt äärmiselt diskreetselt. Venemaapoolsest diskreetsusest ei ole Snowdeni juhtumil ju enam ammu võimalik rääkida," leidis Kross.