Kui Hitler ütles oma kõnedes Sudeedimaa annekteerimise ajal, et "see on tema viimane territoriaalne nõudmine" Euroopas, siis Putin ütles, et Krimm kui starteegiline territoorium peab kuuluma "stabiilse suveräänsuse" ehk Venemaa alla. Ta ei öelnud, et rohkem selliseid territorriume pole.

Esialgu on Krossi sõnul ilmne, et läänemaailm ei tea veel, kuidas uuele olukorrale adekvaatselt reageerida. Ukraina vajaks praegu massiivset humanitaar-, kaubandus ja tsiviiltoetust.

"Ukraina riigi päästmine on praegu kõigi euroopalikke väärtusi ja rahu hindavate riikide kohus. Kahjuks tuleb senist Venemaa vastaste sanktsioonide poliitikat pidada läbikukkunuks. Kui lääs ei suuda Venemaa vastu seista, siis peaks ta vähemasti tegema kõik, mis võimalik, et
aidata Ukraina jalule ja võimaldada Ukraina valitsusel oma vabadust kaitsta," soovitas Kross.

"Ma kardan, et reaalsus on Krimmi de facto Venemaale kaotamine pikemaks ajaks. Et sellised de facto kaotused ei ole igavesed, teame me omast käest," lisas Kross.

Edgar Savisaare avaldus Krimmis referendumi kohta on tema sõnul kurb ja naeruväärne. Isegi Putin ei öelnud, et Krimmi referendumi legitiimsus pole oluline.

"Ma tegelikult ei teagi, kas täna on Euroopas olulisemat küsimust kui selle referendumi illegaalsus. Et Savisaarel puudub igasugune arusaam Eesti riikliku järjepidevuse tähendusest ja demokraatliku parlamentarismi põhimetetest, ei ole mingi üllatus," kritiseeris Kross.

Ta tuletas meelde kasvõi tema taasiseseisvumise aegset ideed nn kolmandast vabariigist, millle teostamine oleks kaotanud riigi identiteedi või Narva "vabakaubandustsoonist", mis oleks tekitanud eelduse separatistliku enklaavi tekkeks Ida-Virumaal. Väita, et referendumi legaalsus pole oluline, on sama, kui väita, et valimiste legitiimsus pole oluline. Arvatavasti Savisaar Krossi hinnangul nii arvabki.

"Ma usun, et tulevikku vaadates peaks Eesti rahvas olema tänaste avalduste eest nii Putinile kui Savisaarele tänulikud, sest ilmselt ütlesid mõlemad mehed seda, mida mõtlesid. Nõnda on meil üheselt selge, kellega on tegemist. Selgus on poliitikas alati kasuks," lisas Kross.