Endine luurekoordinaator, reformierakondlasest riigikogulane Eerik-Niiles Kross leiab hiljutiste Venemaa õppuste taustal, et pingete kruvimisega loovad venelased ka nn halli tsooni, kus pole enam selge, kus lõpeb provokatsioon ja algab agressioon.

Eerik-Niiles Krossi sõnul pole nimekiri Venemaa hiljutistest õppustest kaugeltki täielik: tuumavägede õppused Walesi tippkohtumise ajal augustis 2014, “Vostok 2014” septembris Kaug-Idas — 100 000 meest, 1500 tanki, 200 lennukit, tänavu veebruaris mitme tuhande meheline õppus Balti riikide piiride taga ja äsja lõppenud 80 000meheline õppus, mille käigus viidi tuumarelvade kaugpommitajad Krimmi. Samal ajal viidi Kaliningradi Iskanderi raketisüsteemid, mis suudavad tuumapäid kanda ja mille lennuulatus on 500 kilomeetrit, loetleb Kross.

“Venemaa lootus on, et lääs tunnistab vähemalt vaikimisi NATO piiride taguse vööndi Moskva mängumaaks, kus tuleb Kremli huve käsitleda legitiimsena. Sellise tunnistuse täielik vastuolu rahvusvahelise õiguse ja lääne väärtussüsteemi, samuti seni üldaktsptitud julgeolekukorraldusega ja eriti selle vastuolu esiletoomine on Venemaa arvates lääne silmakirjalikkus ja ettekääne Venemaad ahistada,” ütleb Kross.