Edaspidi saaksid kroonilised haiged eriarsti poole ilma perearsti saatekirjata pöörduda vaid siis, kui nad on valmis ise selle eest maksma, haigekassa seda enam ei tasu.

Eriarstil endal säilib õigus ise patsient tagasi korduvvisiidile kutsuda, nõudmata seejuures perearsti saatekirja, kui selleks on vajadus. Kui patsiendi seisund on paranenud ning tema jälgimise ja ravi saab jätta perearsti hoolde, muutub eriarsti külastamiseks taas vajalikuks perearsti saatekiri.

WHO esmatasandi tervishoiu efektiivsuse analüüs näitas juba 2004. aastal perearstide järjest suuremat osa krooniliste haigetega tegelemisel, vähendades seega märkimisväärselt eriarstide koormust, kirjutasid eelnõu autorid selle seletuskirjas.

Alates 2006. aastast on haigekassa koos Eesti Perearstide seltsiga välja arendanud perearstide kvaliteedisüsteemi, mille üks olulisemaid eesmärke on krooniliste haigete parem jälgimine perearsti poolt. "Kvaliteedisüsteemi kolme aasta tulemused näitavad aasta-aastalt paremat krooniliste haigete jälgimist perearstide poolt," kinnitasid eelnõu autorid.

"Oluline on ka see, et kõik Eestis töötavad perearstid on saanud spetsiaalse erialase väljaõppe, läbides kas kolmeaastased perearstiks spetsialiseerumise kursused või kolmeaastase perearsti eriala residentuuri," lisasid autorid.

Erialaseltside ja haigekassa koostöös on krooniliste haiguste tänapäevasel tasemel jälgimiseks vajalike ravijuhendite ettevalmistamine perearstidele ja -õdedele ning patsiendijuhiste ehk
haigusteadlikkust tõstvate juhendmaterjalide koostamine muutunud süstemaatiliseks.

Kõige suurema krooniliste haigete rühma – kõrgvererõhutõvega haigete – perearstiabi ja eriarstiabi süsteemi vahelise liikumise paremat jälgimist võimaldab ka erialaseltside ja haigekassa vahel kokkulepitud hüpertooniatõve raskusastme rakendamise kord.

Sotsiaalministeerium eeldab, et krooniliste haigete otse eriarsti poole pöördumise välistamise mõju on minimaalselt 100 000 eurot aastas ja maksimaalselt 1,5 miljonit eurot aastas. Samas tuleb arvestada, et haigetele tehtud uuringute kulu jääb muutumatuks, sõltumata sellest, millise arsti juures on patsient jälgimisel.

Uue korra kehtimahakkamise ajaks on määratud 1. juuli 2012, eeldusel, et riigikogu vajalikud muudatused selleks ajaks heaks kiidab.