Mis mõtted teil uue erakonna loomise osas täpselt on?

Kõige tähtsam eesmärk on, et kui neid liikumisi on vähemalt kaks, siis et leitaks ühisosa ja kahest saaks üks erakond. See, mis ühendaks neid mõtteid, mille kas VIKi pool on kogunud või millega mina ümarlaudades tegelen. Et laiapõhjalise arutelu järel oleks võimalik panna kokku selline platvorm nendest mõtetest ja reformikavadest, mida Eestis praegu kõige rohkem oodatakse.

Täiesti eraldi erakond pole teil plaanis, vaid te olete valmis minema koos VIKiga?

Ma võin seda täiesti kindlalt öelda, et paari päeva eest, kui ma kohtusin Andres Herkeli ja Imre Mürgiga, tegin neile väga konkreetse ettepaneku, et kahe poole esindajad võiksid tulla ühise laua taha ja arutada ühisosa, leida olulised reformikohad, mida Eestis oleks täna hädasti vaja ära teha ja ehitada neile ühistele punktidele ühise erakonna platvorm. Kahjuks pean ütlema, et Herkel sellest ideest kinni ei võtnud. Selle tulemusel tegin Tartu volikogu liige Imre Mürgile ettepaneku, et ta osaleks täna [reedel] Tartus toimuval ümarlaual ja saame võibolla kuidagi sedasi edasi liikuda, et jõuda tagasi eesmärgini, milleks peaks olema üks erakond.

Miks Herkel koostööst huvitatud polnud?

Ma päris niimoodi ei saa väita. Võibolla ta näeb koostöös teistsugust ajagraafikut. Üldse, mis ajagraafikuid puudutab, selle koha pealt ma eelmisel aastal väga suure huvi ja lootusega ootasin, et tekib üks uus erakond, millele anti ju meediast väga palju lootust. Seda ei tulnud. Oleks vale venitada ja jätta kogu aeg mingit muljet, just nagu midagi hakkab ühel päeval sündima. Et see sündida saaks, on vaja väga konkreetseid samme, seda ei ole mõtet edasi lükata. See on praegu lahkheli koht Herkeli ja minu nägemuste vahel. Mina arvan, et tuleb minna konkreetsete, igapäevaste tööülesannetega edasi, igaks päevaks tuleb seada kindel plaan, et täna tuleb teha seda ja ülehomme seda. Kui me lihtsalt istume ja ma ei tea, kas nii võib öelda, luulutame ja mõtleme, võibolla ühel päeval midagi teeme, siis me ei jõua väga kaugele.

Kas jäi mulje, et VIK on rohkem jutumeeste seltskond, kellest pole tegelikult asja?

Ma ei taha, et te mulle niimoodi sõnu suhu panete. Loomulikult, erakonna tegemine pole nii, et mõeldud-tehtud. See on väga tõsine asi, väga suur vastutus, see ei ole mitte ainult vastutus nende inimeste ees, kes konkreetselt erakonnaga tegelevad, vaid vastutus kõige laiemas mõttes kogu ühiskonna ees. Seetõttu tuleb väga tõsiselt asja ette valmistada. Aga veelkord, asja minu nägemuse järgi saabki nii ette valmistada, et aktiivsed inimesed istuvad ühe laua taha maha ja panevad koos plaani paika, kuidas edasi minna.

Kas teie tahate uues nimekirjas kandideerida juba Euroopa parlamendi valimistel?

See sõltub väga mitmest asjaolust. Esimene moment on, kas meil on võimalik see erakond praegu moodustada juba enne Euroopa parlamendi valimisi, või jääb ta peale parlamendivalimisi. Ma jätaks Euroopa parlamendi valimised praegu üleüldse natuke kõrvale, sest kui me räägime uue erakonna tegemisest, siis me räägime ikka 2015. aasta riigikogu valimistest. Kogu ajaarvestus ja töö planeerimine peab olema fokuseeritud 2015. aasta valimisteni. Erakonna eelarve kokkusaamine peab olema kantud sellest eesmärgist, kuidas 2015. aasta valimisteni minna. Eelarvest – väga delikaatsest teemast rääkides peame endale aru andma, et meil ei ole võimalusi konkureerida olemasolevate riigikogu erakondadega, kellel on riigieelarvest väga suured rahad taga. Meil seda kusagilt võtta pole, me peame väga nappide vahenditega läbi mõtlema, kuidas minna riigikogu valimisteni, kuidas oma reformikavasid väga nappide vahenditega inimestele tutvustada.

Kui VIKiga koostöö ei õnnestu, mõtlete eraldi erakonna tegemise peale?

Ei, selliseid plaane ma ei tee, et ei õnnestu. Ma ikkagi tõsimeeli töötan ja teen kõik selleks, et see õnnestuks. Kui läheb kuidagi teisiti, siis on see Eestile väga halb. Pean väga halvaks mõtteks seda, kui tekib mitu väikest erakonda. See killustaks erakondade maastikku ja haavaks väga tõsiselt kogu Eesti parempoolset maailmavaadet ja oleks väga vale.