„Ma kaalun ja ei välista kohtusse minekut,“ ütles Ojuland Täna Vikerraadio saates „Uudis+“. Ka Einar Vallbaum kaalub Ojulandi sõnul kohtusse minekust. „Mina olen selleks valmis. Küsimus on selles, mis teemadega. Üks nendest teemadest on kindlasti arendusjuht, kes on valetanud ja määrinud nii maavanema kui minu nime.“

Ojulandile on arusaamatu, miks Samblik ütles eile Aktuaalsele Kaamerale suurte silmadega kaamerasse vaadates, et erakond ei ole teda survestanud, kui see on eelmisel nädalal toimunud. Ojuland märkis, et just selle survestamise kohta kirjutas ta erakonna juhtkonnale kirja ja küsis, mis alustel erakond survestab arendusjuhti. Keskne küsimus ongi tema sõnul motiiv, miks Samblik valetab.

Ojuland saatis enda sõnul erakonna esimehele Andrus Ansipile ja juhatuse liikmetele Jürgen Ligile, Urmas Paetile ja Keit Pentus-Rosimannusele kirja, milles küsis aru eriskummalise olukorra kohta arendusjuhi survestamisel. Ojuland meenutas, et kui ta jõudis reedeks Eestisse, ei antud talle võimalust kohtuda oma piirkonna arendusjuhi Taimi Samblikuga.

Ojulandi sõnul on tähelepanuväärne Taimi Sambliku ütluste muutumine. „Nii mulle kui Einar Vallbaumile kinnitas Samblik ühel ajal, et erakond on keelanud tal meiega suhelda ja ta teeb seda, mis erakond ütleb,“ sõnas Ojuland, kes väitis ka, et eelmisel teisipäeval kirjutas Samblik esimese seletuskirja erakonnale, milles ta tunnistab, et ta sai suunised erakonna peakontorist. Hilisemas seletuskirjas, millele viitas peaminister eelmise nädala reedel raadiosaates, kirjutas Samblik, et ta tegutses Ojulandi teadmisel.

„Mina Samblikku kindlasti ei survestanud ega andnud talle käsku teha midagi ebaseaduslikku,“ kinnitas Ojuland täna Vikerraadios. „Taimi Samblik ei saanud minult mingisuguseid käske. Ma tõesti usaldasin teda ja ma kahetsen seda.“

Ojulandil polnudki enda sõnul mingit põhjust häältega sahkerdada, sest tal oli erakonna sees piisav toetus olemas.

Rahumeelset kokkulepet ei sündinud

Ojuland tõdes, et rahulikum kokkulepe oleks olnud kõigile parem. Tema kõik püüded kuni eilse pressikonverentsini olid selleks suunatud, kuid paraku ei viinud kuskile soov asju läbirääkimistega lahendada.

Ojuland viitas, et juba eelmisel reedel andis peaminister raadiosaates üsna ühemõttelisi avaldusi ja kõrvaltvaatajale jäi selge arusaam, et Ojuland on juba ette süüdi mõistetud. "Mina Andrus Ansipi lähiringkonda ei kuulu, mingeid lähedasi suhteid meil pole olnud," lausus Ojuland.

Nimekiri pettustest

Ojuland kinnitas saates, et tal on tõendid olemas, et valimispettus erakonnas on ulatuslikum. Tema väitel on tal nimekiri inimestest erinevates maakondades, kes on osalenud 2013. aasta sisevalimistel, kuid eri põhjustel ei ole ise hääletanud või on hoopis erakonnast välja astunud - neid on Ojulandi väitel kindlasti rohkem kui viis.

Petuhäälte avalikustamise kohta ütles Ojuland Delfile: "Seda peab täna tegema, homme visatakse mind erakonnast välja."

„Võtsin äriregistrist erakonna liikmete nimekirja ja kõrvutasin seda erakonnas 2013. aasta valmistel osalenute nimekirjaga,“ selgitas Ojuland, kellele jääb arusaamatuks, miks ei teinud seda erakonna uurimiskomisjon.

Ta loodab, et aukohus, kellele ta täna ka nimekirjad esitab, suudab objektiivselt kaaluda kõiki asjaolusid, sest erakonna loodud töögrupi objektiivust ei saa tema sõnul tõsiselt võtta. Näiteks see, et IT-mees on komisjoni liige, ei ole juba õige.

Ojuland on veendnud, et manipuleerimise taga on erakonna peakontor. „Aga kes siis veel?“ küsis ta. „Keskkontoris on hääletussüsteem ja ülemused, kes saavad anda suuniseid ja nõuandeid arendusjuhtidele.“

Ojuland loodab, et skandaali arenedes tulevad erinevad julged inimesed, kes on olnud erakonna surve all ja kinnitavad tema juttu. Juttu, millest Ojandi sõnul on kohvilauas räägitud juba ammu.

Küsimusele, miks ta viivitas pettuseskeemist rääkimisega, vastas Ojuland, et varem tal polnud neid võrdlusandmeidki, mis tal on täna.

Samuti vabandas ta ennast sellega, et Silver Meikari skandaali ajal oli ta Brüsselis ning lisaks arenes skandaal aasta tagasi nii kiiresti ja suurte pööretega, et ta ei jõudnud sekkuda. Samuti polnud Ojuland siis erakonna juhatuse liige.

Erakonna üldkogu peaks Ojulandi hinnangul nii või teisiti uuesti toimuma, sest need valimised ei ole kahtluse all mitte ainult pettuste pärast, vaid on ka formaaljuriidiliselt õigustühised, sest ainult üldkogu saab kinnitada juhatuse valimise korra ja loogiliselt saab see toimuda alles üldkogul koha peal.