Michal rääkis Delfile, et õiguskomisjon tegi täna hommikul kell 8.50 otsuse täitemenetluse seadustiku ja kohtutäituri seaduse muutmise seaduse eelnõu päevakorrast välja võtta, et kiirendada riigikogu tööd, mis täna on Keskerakonna venitamistaktika tõttu hangunud.

Michal oli sellisest ettepanekust enda sõnul teadlik juba eile õhtul, kuid kontrollis täna hommikul telefoni teel üle, kas ta peab riigikokku minema või mitte.

„Minu soov on seda eelnõu pigem menetleda kui mitte menetleda,“ sõnas Michal, kes samas mõistab ka riigikogu soovi menetleda esmajärjekorras teisi päevakorrapunkte, et kiirendada riigieelarve vastuvõtmist.

Tänase esimese päevakorrapunkti puhul ei pidanud Michal enda sõnul aga keskkonnaministrit asendama, sest see oli juba varem kokku lepitud, et lähetuses viibivat Keit Pentus-Rosimannust asendab sotsiaalminister Hanno Pevkur.

Riigikogu juhatus tegi täna hommikul õiguskomisjoni ettepanekul istungi päevakorras muudatuse, jättes päevakorrast välja täitemenetluse seadustiku ja kohtutäituri seaduse muutmise seaduse eelnõu.

Antud samm tingis aga paraja segaduse riigikogu keskfraktsiooni saadikute hulgas, kes esitasid hulgaliselt protseduurilisi küsimusi istungi juhatajale asespiiker Laine Randjärvele, kes lõpuks oli sunnitud nentima, et tegemist on lihtsalt norimisega.

Õiguskomisjoni esimees Marko Pomerants selgitas Delfile, et komisjon tegi täna hommikul riigikogu juhatusele ettepaneku seda punkti päevakorda mitte võtta, „sest riigikogus käib üks juntimine“.

Minister Kristen Michal sai sellest teada telefoni teel. „Kell kümme mina helistasin talle ja ütlesin, et tal ei ole vaja riigikokku tulla, sest seda päevakorrapunkti ei ole istungi päevakorras,“ selgitas Pomerants.

Pomerants on nõus riigikogu aseesimehe Laine Randjärvega, et keskfraktsiooni täpsustavate küsimuste näol on tegemist norimisega. „Tegemist ei ole sisulise töö ega eelnõude põhjaliku aruteluga,“ leidis Pomerants. „Leiame, et peab keskenduma nendele eelnõudele, mis seonduvad 2013. aasta eelarve vastuvõtmisega.“

See oli Pomerantsi sõnul ka põhjus, miks õiguskomisjon täna ühe punkti päevakorrast välja palus jätta.

Pomerantsi sõnul ei saa Keskerakonna venitamistaktika riigikogus siiski lõputult kesta, sest igal asjal on piir. „Riigikogu kodukord annab ette reeglid, kes saab kõnet pidada ja kui kaua ja kui mitu küsimust küsida,“ rääkis ta. „Maksimumajad on prognoositavad, aga omaette küsimus on, kas inimestel leidub kannatust see vastu pidada.“

Pomerantsi sõnul ei pea koalitsioon venitamistaktikale kaasa aitama. „See on maksumaksja raha raiskamine,“ sõnas Pomerants.