"Elu ise on selle plaani autor," rääkis Michal ETV saates "Kahekõne". "Seda plaani hakkab volikogu ja üldkogu alles arutama."

Michal meenutas, et Ansip teatas kaks aastat tagasi, et tema enam uut valitsust ei moodusta, kuid kahtles, kas sel hetkel Kallase peaministriks saamise ideed oleks arutatud.

"Omal ajal, kui Kallas läks Brüsselisse, andis Ansip Kallasele laterna ja ütles, et me ei kaota kunagi silmist oma Kallast ja nii see on olnud," meenutas Michal.

Michal rääkis, et Siim Kallase ametiaeg Euroopa Komisjoni volinikuna saab läbi ja seetõttu pole selles midagi imelikku, et ta Eestisse tagasi tuleb. "Me kõik loodame, et inimesed, kes on olnud välismaal, tulevad ja panustavad Eestisse," rääkis Michal. "Mina loodan, et Siim Kallas tuleb ja panustab Eestisse."

Musta nimekirja inimestest, keda Kallas ajakirjanduse väitel oma meeskonnas näha ei taha, nimetas Michal süütuks kuulujutuks. "Ärme pööra liigselt tähelepanu sellistele mustadele nimekirjadele," sõnas ta.

Kas Andrus Ansipist saab Kallase asemel uus volinik ei sõltu Michali sõnul erakonnast. "Kõik võimalused on teoreetiliselt avatud, aga Eesti oma volinikku nimetamata ei jäta," kõneles ta. Eestile väärikas esindaja oleks komisjonis tema sõnul Andrus Ansip, kelle nime ei pea Euroopas guugeldama.

Valitsemine kulutab usalduskrediiti

Michal möönis, et võimulolek ja riigi juhtimine on väga raske töö ja see, et Ansip astub tagasi aasta enne valimis, ei ole Michali sõnul ebanormaalne. "Ansip on pikalt ja tugevalt suutnud Eestit ja Eesti valitsust vedada," kiitis Michal peaministrit.

Erakonna populaarsust Michal halvaks ei pidanud. Ta rääkis, et iga valitsemine kulutab usalduskrediiti. "Selle valitsuse üldine populaarsus ja reiting on igati mõistlikus koridoris ja midagi dramaatilist ei ole," ütles Michal.

Ajas tagasi vaadates meenutas Michal 2009. aastat, mis oli tema sõnul hull aeg ja erakonna toetus oli veel mõni protsent isegi madalam, kui see on täna. "Me oleme umbes samas seisus, mis oli 2005. aasta järel, kui me esimest korda läksime riigikogu valimisi võitma," ütles ta.

Tulevase peaministri kohale on Reformierakonnal Michali hinnangul rohkem kandidaate. Michal nimetas Urmas Paeti, Hanno Pevkuri, Keit Pentus-Rosimannust ja Taavi Rõivast. Ta möönis, et võib-olla mitte kohe, aga võib-olla viie või kümne aasta pärast oleksid istuvad ministrid võimelised tegema ka peaministri tööd.

Meikariga ei suhtle

Michal tunnistas, et pärast Silvergate’i skandaali ei ole ta Silver Meikariga läbinud ja ei kavatse ka suhelda, sest ta ei pea Meikarist eriti lugu.

"Ma ei pea tast kuigi palju ja ma julgen öelda, et võib-olla oleks olnud lihtsam, kui ma oleks varem ministri kohalt taandunud, kuid erakond suhtus toetavalt ja ma olen selle eest tänu võlgu," rääkis Michal. "Aja jooksul saab ikka selgeks, kes on kes." Ta ei välistanuid, et ka temast võib saada veel kunagi minister.

Euroopa Parlamenti on eesmärk saada kaks kohta

Reformierakonna nimekirja järjestuse europarlamendi valimisteks koostasid erakonna liikmed sisevalimistel, rääkis Michal.

Kaja Kallase nimekirja esinumbriks panek ei ole Michali sõnul pagendusse saatmine. Ta tunnistas, et Reformierakonna eesmärk on saavutada europarlamendis kaks kohta.