Avatud Vabariigi teatel seisab selle kampaania taga Vene Föderatsiooni suursaatkonna kontaktisikute lai võrgustik.

„Mitu Õpilasesinduste Assamblee esinduskogu liiget on saanud telefoni teel ähvardusi seoses nende Venemaa suursaadikut kritiseeriva avaldusega. Helistaja, kes tutvustas end kui Vene kaasmaalaste eestvedaja Andrei Zarenkov, ähvardas õpilasi, et nende seisukoht ei jää tagajärgedeta ning tegemist on suursaadikut halvustava sõnavõtuga. Veel lisas helistaja, et nende organisatsioon "uurib asja",“ teatas ühing.

Zarenkovi ennast on aga KAPO aastaraamatus mainitud kui Vene saatkonna kontaktisikut. Hiljem käisid anonüümsed "uurijad" ka koolides, kus õpivad esinduskogu liikmed ning kogusid infot avaldusega seotud õpilaste kohta kaasõpilaste käest.

Kõige tugevama rünnaku alla sattus aga Õpilasesinduste Assamblee peasekretär Sergei Metlev, kelle allkiri oli suursaadiku seisukohti kritiseeriva avalduse all. 17-aastane Metlev taandati õpetajate survel õpilasesinduse juhi kohalt ning selle kohta saadeti koheselt avaldus ka ajakirjandusele.

Taunimisavaldusi aitas õpetajatele koostada Mustamäe linnaosavalitsuse asevanem ja Keskerakonna noortekogu liige Nikolai Degtjarenko, kes neid kooli nimel ajakirjanikele hiljem ka esitas.

Noorteühingule Avatud Vabariik teadaolevalt on Degtjarenko Vene suursaatkonna stipendiaat ning Venemaa maksab kinni tema õppekulud ühes Venemaa ülikoolis. Mille eest üks Eesti kohaliku omavalitsuse teenistuja saab Kremlist stipendiume, ei ole teada.