„Detsembris 2015 esitasid mitmed kirjastused ja ajakirjad kirjanik Heljo Männi kandidatuuri elutööpreemia saamiseks. Heljo Mänd saab varsti 90-aastaseks. Tema teoste nimekiri on muljetavaldavalt pikk ja mitmekesine. Lugupeetud ja armastatud kirjaniku ees on piinlik nii tema kandidatuuri esitanutel kui ka paljudel lugejatel, kes ei mõista, miks Eesti Vabariik kultuuriministeeriumi isikus lubas endale teeneka inimese suhtes nii suurt hoolimatust,“ ütles Krista Aru Vabaerakonna teatel.

„Loodan, et kultuuriminister juba vabandas isiklikult proua Männi ja tema nomineerijate ees. Niivõrd tundlikes küsimustes peavad riigiasutused olema väga korrektsed,“ ütles Aru.

Võimalike elektrooniliste segaduste vältimiseks esitati taotlus paberkandjal. Kui nomineerijad küsisid kultuuriministeeriumist dokumentide laekumise kohta, siis neile vastati, et kõik on korras. 26. jaanuaril 2016 selgus aga, et esitatud Heljo Mänd ei ole Kultuuriministeeriumi kodulehel avalikustatud nominentide nimekirjas.

Krista Aru sõnul peab ministeerium selgitama, kuidas selline ränk viga sai üldse juhtuda ning tooma välja, mida tehakse tulevikus, et seda vältida. „Kultuuriminister Saarel tuleb vastata riigikogu ees, kuidas ministeerium kontrollib konkursi reeglite järgimist ning kuidas tagati otsuse neutraalsus teistkordsel otsustamisel,“ ütles ta.