Krista Aru meenutas, et 2015. aastast on doktoriõppe toetus olnud 422 eurot kuus. Doktorandiõpingud nõuavad täielikku pühendumust ja tõsist tööd, mida selline õpperaha aga ei võimalda. Eelmise aasta lõpus lubas valitsus doktoranditoetuse kahekordistada. Lubadust kinnitasid kõrged riigiametnikud ka selle aasta alguses. 844 euro lubadusest on tänaseks alles jäänud vaid 633 eurot. Seega on valitsus kõrgkoolidele ja doktorantidele jaganud katteta lubadusi, mis on vastutustundetu, sedastas Aru.

Peaminister kordas tänagi koalitsioonileppes lubatut - tõsta doktorantide stipendiumi, et toetada akadeemilise järelkasvu sirgumist. "Eelmise aasta lõpus arvati, et see võiks tõusta pea kahekordseks, täpne summa selgub riigieelarve vastuvõtmisel Riigikogus," vastas peaminister Krista Arule.

Aru tõi välja, et kui aastal 2004 oli doktoranditoetus 80% riigi keskmisest palgast, siis tänavu on see vaid 33,3%. Ja kui aastast 2018 õnnestub tõsta see 633 euroni, siis on see summa vaid 55% riigi keskmisest palgast. "Piinlik. Millise sõnumi saadab valitsus sellega, et majanduskasvu tingimustes ei väärtustata ainsal võimalikul moel teadus- ja arendustöö jätkusuutlikkust, akadeemilisele seltskonnale ja kogu ühiskonnale," küsis Aru. Lisaks meenutas ta haridus- ja teadusministeeriumi kõrghariduse osakonna juhataja Margus Haidaki kommentaari ajakirjanduses, et 633 eurost piisab doktorantidele, sest nad juba nagunii töötavad. "Selline suhtumine on lihtsalt küüniline ja solvav," nentis Aru.

Peaminister Jüri Ratas rõhutas, et valitsuse kavandatav doktoranditoetuse tõus on läbi aegade suurim ning selleks eraldatakse viis miljonit lisaeurot. Peaminister vastas eile Riigikogu infotunnis samal teemal Riigikogu liikme Krista Aru küsimusele.

„Valitsus eraldab doktoranditoetuste tõstmiseks täiendavad viis miljonit eurot, mis annab võimaluse tõsta toetust enam kui 50% võrra. See tähendab, et doktoranditoetus tõuseb uuest aastast hinnanguliselt 660 euroni. Tegemist on läbi aegade suurima doktoranditoetuse tõusuga,“ rõhutas Ratas. „Seeläbi astub valitsus kauaoodatud sammu doktorantide toetuseks, sest toetuse määr on alates 2005. aastast seni tõusnud vaid 10%.“

„Doktoranditoetused püsisid üle kümne aasta samal tasemel, sõltumata vahepealsest majanduskasvust, hindade kallinemisest ning riigieelarve suurenemisest. Täpsemalt oli aastatel 2005-2015 doktoranditoetus 383,47 eurot ning tõusis 2015. aastal vaid 10% ehk 422 euroni,“ selgitas peaminister Ratas.

„Uus valitsus tõstab doktoranditoetust 2018. aastast enam kui 50% ning kindlasti on meie soov ja eesmärk seda ka edaspidi tõsta. Samuti tagatakse doktorantidele jätkuvalt lisaks ravikindlustusele ka vanemahüvitis ja pensionikindlustus, milleks eraldatakse riigieelarvest igal aastal 3 miljonit eurot,“ täiendas Ratas.

Doktoranditoetust makstakse doktorantidele 12 kalendrikuu jooksul aastas ning 2016/2017. õppeaastal saab toetust kokku 1 190 doktoranti. Doktoranditoetuse tõstmine on vajalik samm, sest analüüside põhjal peetakse kõige olulisemaks takistuseks doktoritöö edenemisel doktorantide liigset hõivatust põhitööga.