Mis on olnud partei esimeheks asudes kõige raskemad ülesanded?

Raskused on kas selja taga või alles ees. Tunnistan, et mulle meeldib olla IRL-i esimees, sest me ajame õiget asja. Ma ei võtnud partei juhtimist üle kõige muretumatel päevadel, kuid reaalsus on selline, et me suudame olla tegijad ja viia oma lubatu ellu. Inimlikult olid muidugi keerukad hetked, kui tuli uudis Mardi haigusest ning samal ajal seltskond inimesi IRL-st lahkus.

Kas kõik on sind positiivselt erakonna sees vastu võtnud?

No ega ma nüüd nii kehv mees ka ei ole, et mind kõik aplausiga tervitavad. See ei saa ollagi poliitiku jaoks eesmärk omaette. Konrad Adenauer on öelnud, et kui kaks poliitikut on absoluutselt kõiges üle meelel, pole neid kumbagi tarvis. Mu esmane huvi on olnud inimeste seisukohti kuulata. Saan igal nädalal erakonna liikmetelt kümneid kirju, millele jõudumööda vastan. Olen tänaseks käinud läbi kõik piirkonnad üle Eesti. Saared ja Läänemaa on jäänud magusroaks.

IRL paistab kõrvaltvaatajale olevad ideoloogilises ummikus. ükski algatus ei liigu või pole avalikkusele mõistetav. Milles on viga?

See on nüüd küsimus hommikusest konjakijoomisest. Minu jaoks on erakonna ideoloogiline missioon ja kesksed ülesanded paigas. Kahtlemata peab erakond olema elav kooslus ka poliitikate üle arutades. Lähinädalail tulevad erakonnas arutelule teesid, mida IRL just tänases Eestis peaks poliitikas põhiküsimustena käsitlema.

Peame tagama selle, et eesti rahvas jääb kestma: selleks peab rahva arv kasvama, mitte kahanema. Tunnistan ausalt, et selle teemaga ei ole Eestis tegeletud piisavalt. Peame tagama, et Eesti inimeste jõukus pidevalt kasvaks. Selle võtmeks on rahvusliku majanduse areng. Ning peame panustama, et Eesti julgeolek kasvaks, mitte ei kahaneks.

Need on keskse iseloomuga poliitilised ülesanded.

Väidan, et me suudame valimistel lubatud konkreetsed algatused realiseerida ning teha seda viisil, et nad on ühiskonnale strateegiliselt kasulikud. Pidev töö meie valimislubaduste täitmisega käib ja me ei istu käed rüpes. Just eelmisel nädalal otsustas valitsus, et kohalikele omavalitsustele hüvitatakse kodualuse maamaksu üleriigiline vabastus, mis hakkab kehtima 1. Jaanuar 2013. aastal.

Järgmisel nädalal läheb Riigikogus teisele lugemisele meie tasuta kõrghariduse eelnõu, mis jõustub 2013 aasta sügisest. Selle seaduse järgi on kõigile täiskoormusega õppivaile tudengitele tagatud avalikes kõrgkoolides maksuvaba õpe.

Mai alul tuleb Riigikogus esimesele lugemisele vanemapensioni seadus. Selle seadusega hakkab tavajuhtudel ema saama pensionilisa laste eest. Tänane pensionisüsteem toob kaasa olukorra, et laste kasvatamine üldiselt kahandab pensioni, meie soovime selle olukorra pöörata tagurpidi, ehk mõistlikuks. Seadusega hakkab järk-järguliselt kehtima alates 1. jaanuarist 2013.

30. aprillil algab Kredexis vastuvõtt eramajade renoveerimistoetusele, hetkel käib vastuvõtt lasterikaste perede kodutoetusele. Mõlemad programmid on osa meie kodupoliitika kavast.

Mis on IRLi järgmise aasta kõige suuremateks väljakutseteks?

Esiteks, kõige olulisem on majanduskasv, see on võti Eesti perede toimetulekuks. Positiivsena suutis valitsus koostada riigieelarve strateegia, mille lähtekoht on eelarve tasakaal. Seda põhimõtet peame hoidma ka eelarve koostamisel järgmiseks aastaks. Eesti tulevikku silmas pidades on järgmisel aastal kaalukaima tähendusega meie hariduse kaasajastamine. Esiteks, kõrghariduse kättesaadavuse ja kvaliteedi tagamine. Siin pean oluliseks, et suudame järgmisest aastast ka vajaduspõhiste õppetoetuste süsteemi rakendada paralleelselt kõrgharidusreformiga. Teiseks koolikorralduse kaasajastamine, mille oluline nurgakivi on õpetajate töö väärtustamine. Nagu oleme öelnud, pean vältimatuks, et järgmisel aastal Eesti õpetajate palk tõuseb.

Järgmine aasta on muidugi ka valimiste aasta. Siin loodan, et läheme korraliku esindatusega oma nimekirjadega üle Eesti valimisvõitlusse.

Kellega te valijate nimel rohkem rebite - Reformi või SDEga?

Ma ei liigitaks valijaid sellisel alusel. Õige on see, et täna on IRL väga paljude jaoks mõistlik teine valik. Minu ülesanne on IRL rohkemate inimeste jaoks muuta mõistlikuks valikuks number 1. IRL on tegelikult ühe normaalse Eesti perekonna, kus kasvavad lapsed, eluterve poliitiline valik. Valik mis lähtub tõdemusest, et raha ei tule seina seest, vaid see tuleb tööga teenida ning tööd tegeva inimese sissetuleku kasv peaks olema rahvusliku majanduspoliitika keskne eesmärk. Ning hea ja kättesaadav haridus kõigile lastele peaks olema ühiskonnas võrdsete võimaluste loomise eeldus. Ning ühiskonnas ei peaks olema võitjaid ja kaotajaid. Kõige selle eeldus on iseseisva Eesti riigi olemasolu, mis on võimeline pakkuma inimestele turvatunnet ja kaitsma inimeste vabadust.

Kas ja millised samme kavatseb IRL astuda venekeelsete valijate võitmiseks?

Ma ei taha mingil juhul jagad hääleõiguslikke valijaid keele järgi. Pean oluliseks teavitada venekeelseid, ukraina- ja soomekeelseid valijaid . IRL-i käsitlustest ja poliitikast samamoodi nagu eestlasi. Meil ei saa olema kahte poliitilise retoorika korrust. Ma ei eksi, kui ütlen et kõigi Eestis elavate inimeste jaoks on keskne küsimus täna perede toimetulek ja majanduse käekäik lähiaastail. Ma suhtun täiesti eitavalt poliitikasse, mida püütakse teha rahvustundeid vastandades. Taolisi katseid näen ma juba täna, mis puudutab venekeelse gümnaasiumihariduse osalise eestikeelse õppekeele teemat.