Ka Suure Isamaasõja võitu ülistava laagri organisaatorid ise tunnistavad, et nad tahavad liita sõpruses ja vendluses endistes Nõukogude Liidu riikides elavad koolinoored ning kasvatada neist õige kallakuga tulevikutegijad, kes oskaksid juba lapseeas oma kodumaad kaitsta nii paljakäsi kui automaadiga, vahendab ERR Uudised.

"Sedalaadi sõjalis-sportlikud laagrid, neid võib põhimõtteliselt käsitleda kui ühe osana Vene mõjutustegevusest, millega siis esiteks püütakse süstida nii oma noortesse kui ka endisesse Vene impeeriumi koosseisu kuulunud riikide noortesse siis sellist armastust kas Nõukogude Liidu või siis sellise Venemaa vastu põhimõtteliselt," kommenteeris kaitsepolitsei büroo juht Andres Kahar "Pealtnägijale".

Sel kevadel tõstis kaitsepolitsei militaarlaagrid oma aastaraamatus esile kui ühe hoiatava näite Vene riigi ihalusest nõukogude mineviku ja impeeriumi taastamise järele, mis on nüüd jõudnud ka lasteni Balti riikidest. Napi reaga mainiti ära, et kahel varasemal suvel käisid punalippude all marssimas ka käputäis Eesti lapsi Maardu koolist.

Tänavu augustis osales Kõrgõzstanis toimunud laagris kokku 10 last - kuus Tallinna Pae ja Kesklinna Vene Gümnaasiumist, kolm Tartu Annelinna Gümnaasiumist ja üks Maardust.

"Üleüldiselt on kindlasti kahetsusväärne, et inimesed Eestist sedasorti ideoloogiliselt kallutatud ja teatud mõttes ka ideoloogilisele väärkasvatusele suunatud laagrites osalevad," ütles haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski.

"Ma ei välista, et lapsed ei saanud lõpuni aru, kuhu neid viiakse. Loomulikult, kui me räägime 13-14-aastastest lastest, siis nende arusaam võibki olla natuke teistsugune, ei saagi neilt eeldada, et nad mõistaksid lõpuni kõiki riikliku propaganda tahkusid. See on see koht, kus koolid peavad olema eriti ettevaatlikud, eriti arvestades ideoloogilist agressiivsust, mida me oleme selle konkreetse laagri puhul ka täiesti selgelt näinud," selgitas Ossinovski.

"Eesti on vaba maa, meil ei toimi asjad niimoodi, et karistada nüüd mingite välispasside kehtestamisega või viisade äravõtmisega, et seda kindlasti mitte. Neile tuleb selgitada, mis need ohud on ja mis see sellistes laagrites käimine endast kujutab," lisas kaitsepolitsei büroo juht Andres Kahar.