“Sada protsenti seda välistada ei saa, sest kui ikka rakendatakse väga tugevaid jõumeetodeid, et pooldavat seisukohta kuidagi nurka suruda, siis…, ” ütles Kreitzberg vastuseks Eesti Päevalehe küsimusele europooldajate võimaliku lahkumise kohta erakonnast. “Sest tegelikult kasutatakse võrdlemisi väheinformeeritud inimeste argumente ja sõnavõtte ning seda saab kõike organiseerida.”

Aseesimees möönis, et praegu pole erakonna lagunemise protsesse näha, kuid lisas, et teiste kogemust ja debati teravust arvestades on paljud inimesed paraja pinge all. “Välistada ei tahaks midagi, aga arvan, et üritame teha kõik selleks, et erakond kokku hoiaks,” lisas ta.

Kreitzberg avaldas arvamust, et augusti alguses koguneval erakonna kongressil võib üksikute häältega tõstatuda ka personaalia teema. ”/…/ aga ma arvan, et Edgar Savisaarel on nii palju pooldajaid ja küllap sinna kongressile tulevad ennekõike kohale tema pooldajad. Arvestades tema organiseerimisvõimet siis ei usu, et midagi erilist seal juhtub.”

Aseesimehe sõnul ei usu ta, et tema ning teise aseesimehe Sven Mikseri väljavahetamine kongressil kõne alla tuleb. Kreitzberg lisas siiski, et kui nii juhtub, siis Mikser ja tema nutma ei hakka.

“Võitlus käib kahe seisukoha vahel,” ütles Kreitzberg erakonna siseolukorda kirjeldades. “Üks lähenemine on see, et me oleme eelmises koalitsioonis euroliidu suunas tööd teinud ja oleme koos Reformierakonnaga osalised liitumislepingu valmimises. Teine lähenemine rõhutab seda, et ärme ütleme kellelegi midagi ette ja las igaüks hääletab nii, nagu hääletab.”

Ta avaldas arvamust, et kongress jätab euroliitumise asjas selge seisukoha välja ütlemata. “Alguses oli selline ettekujutus, et delegaadid hääletavad, aga kui volikogu pidas võimatuks mingi selge seisukoha väljaütlemist, siis ei kujuta ette, kuidas seda kongressil tehakse,” nentis ta.

Kreitzbergi hinnangul on erakonnal raske pärast euroreferendumi võimalikku positiivset tulemust võimule tulla.

“Kui referendumi tulemusel läheb Eesti Euroopa Liitu ning meie pole ainsana seisukohta omanud, siis pole meil pärast väga lihtne poliitilisel areenil koalitsioone luua ning koostööd teha,” tõdes ta. “Ühtepidi paistab meie seis väga demokraatlik, aga teisalt meil siiski seisukoht puudub.”

Erakonna aseesimees ei soovinud selgelt välja öelda, miks olukord just sellina on. “Siin võib olla võimalikke motiive igasuguseid,” ütles ta. “Ei taha spekuleerida, sest siis võib kellelegi liiga teha. Mul on endal küll ettekujutus, miks see vaidlus käib.”