Kreitzberg ütles Delfile, et ka sotside hulgas käib tõsine debatt ning see, et sotsid Ilvest justkui toetanud on, ei tähenda veel, et sotsid sada protsenti ühtsed on. "On ikkagi neid inimesi, kes soovitavad hoolega kaaluda. Kaljukindlust ei ole," sõnas Kreitzberg.

"Kuigi mina praeguse seisuga toetan Ilvest, jälgin ma seda debatti ja võtan vastu isikliku otsuse, mitte ei käitu karjaloomana. See on päris kindel," lubas Kreitzberg.

Kreitzberg ütles, et tema ei pane kindlasti pahaks, kui mõni fraktsioonikaaslane otsustab oma hääle Ilvese asemel Tarandile anda. "Ma ei näe mingit põhjust, miks ma peaks seda pahaks panema. See oleks täiesti häbiväärne, kui riigikogu liikmed peaksid kartma oma südametunnistuse järgi käituda."

President kui poliitiline pakikaup

Tema sõnul ei ole Ilves sotsiaaldemokraatide president, vaid Eesti president. Kreitzbergile teeb muret presidendivalimistel raudse parteidistsipliini järgimine, see teeb tema sõnul presidendi rolli väikseks. "Tehakse selliseid poliitilisi kokkuleppeid, kus president on võimupaketis üks osa ja paraku on Eesti poliitiline kultuur praegu selline, et kõik ametikohad on paketis. Ma olen täitsa kindel, et kui Ilves valitakse presidendiks, siis järgmistel riigikogu valimistel enne järgmisi presidendivalimisi võidakse väga kergesti kalkuleerida nii - kuulge sotsid, te saite endale presidendi, peaministrit te kindlasti ei saa. Ma võin omast kogemusest öelda, et presidendi koht võetakse sinna paketti sisse," arvas Kreitzberg.

Kui väga soovida, siis võib Kreitzbergi jutust välja lugeda hoiatuse, et Ilvese tagasivalimine oleks Eesti poliitilisele kultuurile lausa kahjulik. "Nojah, kui niimoodi merkantiilselt võtta, siis see kahtlemata tekitab probleeme, kas ühel parteil võiks olla korraga president ja peaminister," kommenteeris poliitik.

"Selleks, et presidenti ei pandaks parteilisse pakikaupa, oleks hea, kui ta oleks üldse väljaspool parteisid," lisas ta.

Kuigi hetkel toetab Kreitzberg Ilvest, lubas ta, et lõpliku otsuse teeb ta pärast debatte. "Mina praegu vaatan ja kuulan mõlemat. Ma ei saa öelda, et Ilves mäekõrguselt Tarandist üle on. Tore on see, et see väitlus käima läheb. Ma olen Indrek Tarandiga nõus, et see on demokraatiale siiski kasulikum. Ükskõik, kui hästi üks või teine president on viie aasta jooksul käitunud, ei või kunagi öelda, et tema kõrval ei ole potentsiaalselt veel paremaid inimesi," sõnas Kreitzberg.