Kreitzberg ütles TV-3 uudistesaatele, et algatusrühm alustab erakorralise kongressi kokkukutsumist uue juhatuse esimesel koosolekul.

Teleuudiste andmeil oli algselt kavas võtta juba teisipäeval vastu erakorralist kongressi ja juhtkonda tagasikutsuva avalduse tekst, kuid sellest siiski loobuti. Keskerakonna üheksa tipp-poliitikust piirdus lõiguga, mis teatas vajadusest erakond radikaalselt reformida, et taastada erakonna koostöövõime, usaldusväärsus ja poliitiline järjepidevus.

Kreitzbergi sõnul vajab erakond reformimist juba sellepärast, et see, mis kongressil hääletamisel pandi, polnud päris õige. Tema hinnangul olnuks õigem panna hääletusele erakonna juhatuse seisukoht, mis on olnud EL-i jaatav, ja siis saanuks inimesed ütelda, kas juhatus on õigesti käitunud või mitte.

Keskerakonna peasekretär Küllo Arjakas ütles teleuudistele, et kahtlemata vajab erakond arenedes teatavat reformi. “Ma kujutan ette, et see on uue juhatuse töö erinevaid võimalusi ja variante vaagida,” lisas ta.

Peasekretär meenutas, et erakorralise kongressi kokkukutsumise mehhanism on põhikirjas olemas. Keskerakonna põhikirja kohaselt kutsutakse erakorraline kongress kokku vähemalt viie piirkonna juhatuse või erakonna volikogu otsuse alusel või vähemalt ühe kolmandiku erakonna liikmete taotlusel kolmekümne päeva jooksul pärast seda, kui erakonna juhatus on taotluse kätte saanud.

“Aga ma ei usu, et see asi nii kaugele areneb,” lisas Arjakas. Ta avaldas arvamust, et laupäeval ja pühapäeval väga kõrgele tõusnud emotsioonide laine hakkab aegamööda alanema.

Teisipäevasel kokkusaamisel teatasid Kreitzberg ning endised ministrid Sven Mikser ja Jaanus Marrandi ka oma ühinemist liikumisega “Jah Euroopa Liidule”.