“Aaviksoo on kahtlemata võimekas inimene ja teeb selgeid asju, aga mina tunnen tema tegevuses väga selget ohtu. Minu jaoks on temal liiga palju majandusväärtusi ja võibolla natuke vähem haridusväärtusi,” ütles Kreitzberg Delfile.

Kreitzberg meenutas, et just Aaviksoo oli see, kes Tartu Ülikooli rektorina käivitas tasulise kõrghariduse Eestis. “Ta tegi seda läbi Tartu Ülikooli põhikirja. Mina arvan, et Tartu Ülikool oleks pidanud kohe minema rahvusülikooli teed,” sõnas Kreitzberg.

“Ma tahan talle edu soovida, aga natukene kõhe tunne on pärast tema Diplomaatias avaldatud artiklit. Üks haridusinimene peaks olema natuke teistsuguste väärtustega,” arvas ta.

“Kui ta läheb nüüd ka jõuga seda tasuta kõrgharidust ellu viima, ehk 40 protsenti riikliku koolitustellimuse suurendamist ja hakkab seda tegema haridussüsteemi tasakaalust välja viimise arvelt, siis see on küll väga halb lahendus.”

Kõige hullem resultaat võib Kreitzbergi sõnul olla see, et Aaviksoo lihtsustab haridusmaastikku ja läheb väga lihtsate valemitega oma plaane ellu viima. “See kui ta lähtub väga palju mingitest majandus- ja lihtsatest rahastamiskriteeriumidest. Eks võib ju arvestada seda, et kui sa tuled militaarsfäärist, see paradigma, kuidas seal käitutakse ja otsuseid tehakse erineb radikaalselt sellest, kuidas tehakse otsuseid haridusvaldkonnas.”

Kreitzberg lisas, et kui üldse kaks ministrikohta väga palju erinevad teineteisest ülesannete poolest, siis on need haridusministri ja kaitseministri kohad.