“Meil ei ole omavahel mingeid vastuolusid olnud,” ütles Kranich reedel BNS-le. “Probleem on pigem selles, et Onemar on ise Hiiumaalt pärit ja kodust eemal ning tema soov sinna tagasi minna on juba üsna vana.”

Kranichi sõnul ütles Onemar juba töölepingu sõlmimisel, et tõenäoliselt ei kesta tema töö üle kahe aasta, kuid metsanduse arengukava väljatöötamise tõttu läks ligi kolm aastat.

“Metsanduse arengukavaga seoses moodustati erinevaid töörühmi, millest üks puudutas ka RMK tulevikku ja Onemar pidas vajalikuks selle töös osaleda,” selgitas Kranich. “Nüüd on arengukava küps, järgmisel nädalal on töörühm viimast korda koos ja arengukava saadetakse valitsusse.”

“Sellega sai üks etapp RMK arengus läbi ja Onemar on valinud lahkumiseks igati sobiva hetke,” märkis ta.

RMK nõukogu otsustas Kranichi sõnul uue peadirektori kohale avalikku konkurssi mitte korraldada, sest Onemar soovis lahkuda juba juuni algusest ja aega oli üsna vähe. “Pealegi on metsandus üsna spetsiifiline valdkond ning seetõttu peeti otstarbekamaks nimetada sobiva kandidaadi olemasolul kohe uus peadirektor,” ütles ta.

Kranich kinnitas, et Onemari lahkumisega ei kaasne RMK töös mingeid drastilisi ümberkorraldusi ja jätkatakse kuni aastani 2003 koostatud RMK arengukava täitmist. “Võib-olla uus nõukogu vaatab ja hindab seda arengukava ja on võimalik, et seda mingil määral kohendatakse,” ütles ta.

Kranichi sõnul on kõige olulisem, et RMK keskenduks riigimetsa majandamisele, selle juurde käivad tegevused peaksid olema selgelt lahutatud.

“Taimekasvatus on juba lahus, asutatud on AS Eesti Metsataim, mis peaks tulevikus rahuldama kõikide Eesti metsaomanike istutustaimede vajaduse,” rääkis ta.

Ka puhkemajandus tuleks Kranichi sõnul RMK-st lahku lüüa, nii saaks selgelt hinnata RMK efektiivsust metsamajandamisel ja metsaturul oleks puhas konkurents. “Kas puhkemajandus läheb erastamisele või mitte, sõltub juba hilisematest otsustest. See peaks olema valitsuse otsus,” lisas ta.

Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) nõukogu rahuldas neljapäeval peadirektor Onemari lahkumissoovi ning nimetas uueks peadirektoriks senise RMK nõukogu esimehe Aigar Kallase.

Vastavalt töölepingule saab ametist lahkuv peadirektor lahkumiskompensatsiooni kuue kuu keskmise palga ulatuses. Möödunud aastal sai Onemar põhipalka 384.375 krooni, seega moodustab tema lahkumiskompensatsioon vähemalt 190.000 krooni.

Aprilli algul kirjutas Eesti Päevaleht, et Onemaril on tekkinud konflikt keskkonnaminister Heiki Kranichiga, kes kavatseb võtta RMK suurema kontrolli alla. Onemari ja ministri konflikti juured peituvad ajalehe teatel metsade säästliku majandamise ja metsatöösturite huvide kokkupõrkes, viimased on aga Reformierakonna rahastajate seas.

Onemar olevat soovinud RMK-le suuremaid õigusi ettevõtluse laiendamisel ning asutuse muutmist äriühinguks, Kranichi kava kohaselt aga muudetaks RMK tulutoovad harud tütarettevõteteks ja need erastatakse.

RMK sai mullu 908,3 miljoni kroonise käibe juures 69,5 miljonit krooni kasumit ning kandis riigieelarvesse 166 miljonit krooni metsatulu ja maksis 52 miljonit krooni maamaksu.