Pühapäeval kinos Kosmos IMAX „Kääbikut“ vaatamas käinud ettevõtja Ville Jehe tundis ka kolm tundi pärast seanssi, et ei kuule sama hästi kui enne ja soovitas Facebookis teistel kinokülastajatel kõrvatropid kaasa võtta.

„Kui armastate muusikat (mitte müra) kuulata ja tahate seda ka edaspidi suuta teha ja/või olete koos pisiperega, kel teatavasti tundlik kuulmine ja mürakahjustuste oht kuulmisele suur, siis vältige minemist Kosmos IMAXisse või võtke kaasa kõrvatropid,“ kirjutas Jehe.

Tema postituse all kommenteeris veel viis inimest, et heli on tõepoolest liiga vali. Eriti muretsesid arvamuse avaldajad laste kuulmise kahjustumise pärast. Üks ema lasi näiteks lastel kõrvad filmi ajaks kinni katta. Siiski leidus kommenteerijate seas ka kinokülaline, kelle jaoks heli liiga vali ei olnud.

Kino Kosmos IMAX juht Rein Palosaar ütles Delfile, et nendeni on jõudnud paar kaebust helitugevuse kohta, kuid kiirustades midagi muutma ei hakata.

„Olen kümme aastat kinos töötanud ja tean, et sellist heli pole olemas, mis absoluutselt kõigile meeldiks, kuna inimeste kõrvakuulmised on niivõrd erinevad ja kinostandardid lähtuvad keskmisest inimesest,“ rääkis Palosaar.

Palosaar selgitas, et nii stuudiod kui ka IMAX on paika pannud standardid, millele heli peab vastama. Tema hinnangul ei ole Kosmos IMAXi helitase teiste kinode omast kõrgem, kuid ta märkis, et stuudiote ja kinode nõuded helile võivad formaatide kaupa erineda.

Kino juhi sõnul kontrollitakse heli igal hommikul. „Kuulame üle nivood ja kõik pannakse paika. Meil toimub nii pildi kui ka heli kalibratsioon igal hommikul enne seanssi, kus kontrollitakse üle nii kõik helikanalid kui ka pildi kvaliteet.“

Efektikohtadel ronib heli üle lubatud piiride

Palosaar märkis, et nii kinod kui ka stuudiod jälgivad, et helitase oleks lubatud piirides valdava osa ajast. „Kui on efektikoht ja pomm plahvatab, siis püütakse seda reaalsuse efekti ka helis ja neil hetkedel tõuseb heli – nagu eluski – kõrgemale lubatud piiridest, aga efektikohad on ajutised. Mingitel kohtadel võib helitase tõusta üle 100 detsibelli, aga üldisel helinivool lähtutakse kinos sellest, et see ei kahjustaks inimest,“ sõnas Palosaar.

„Kuna see on võimendatud heli, siis võib heli saali eri kohtades tunduda eri valjusega. Kui inimene istub rohkem kõlari all, siis paraku ta kuuleb kõlarit rohkem kui teised,“ rääkis Palosaar ja lisas, et kõige parem heli on saali keskel. „Siis on inimene kõigist kõlaritest ühekaugusel ja ta saab kõige nüansirohkema ja ühtlasema heli kätte.“

„Loomulikult on olemas inimesi, kelle kõrvakuulmine on teravam. Enne kui me midagi muutma hakkame, me analüüsime seda, kui palju on neid inimesi, kellele see heli on liiga valju. Otseloomulikult laste- ja perefilmide helinivoo me hoiame madalamal,“ kinnitas Palosaar.

„Jälgime seda ja oleme tänulikud klientide tagasiside eest ja kui on vaja korrigeerimisi teha, siis seda me ka jooksvalt teeme.“

Hea lugeja, kas ka sinu arvates on Kosmoses heli liiga vali? Kuidas jääd rahule helitugevusega teistes kinodes? Jaga mõtteid ja kogemusi aadressil rahvahaal@delfi.ee !