Eelmise aasta lõpus loobus pärast korterikompensatsioonidega sahkerdamise ilmsikstulekut SL Õhtulehe andmeil eluasemehüvitisest kaheksa riigikogu liiget: reformierakondlased Jürgen Ligi, Meelis Atonen ja Neinar Seli, rahvaliitlased Ants Käärma ja Tiit Tammsaar, keskerakondlane Ülo Tootsen ning mõõdukad Vambo Kaal ja Tõnu Kõiv.

Tänavu, pisut enne riigikogu selle koosseisu töö lõppu otsustas sama teha mõõdukas Jaak-Hans Kuks.

“Ära tüütas see klaperjaht,” ütles 1. novembril Tallinna korterist loobunud Käärma ajalehele. “Käin iga päev kodust tööl.”

Atonen tunnistas, et loobus korterikompensatsioonist just kriitikalaine tõttu. Oktoobris andis ta avalduse ja on sellest ajast ise üüri maksnud.

Tammsaar selgitas, et tema kasutada olnud korteri Kalamajas ostis ära tema poeg. “Poeg ostis selle korteri suure kisa peale ära,” lisas ta. “Nii ööbingi mõne öö, mis Tallinnas olen, poja juures.” Korterikompensatsioonist Tammsaar võimaluse korral siiski ära ei ütleks, kuigi ei soovi kasutada võimalust see raha pojale korteriüüriks maksta.

Riigi raha eest jäid endiselt oma sõbra või sugulase nimel olevasse korterisse üürnikeks muidu Hiiumaal elav isamaaliitlane Jaan J. Leppik ning Tartu mehed isamaaliitlased Peeter Olesk ja Jüri Adams ning mõõdukas Mihkel Pärnoja.

Pärnoja tunnistas korteriskandaali alates kohe, et tema ei loobu rahast. Olesk kasutas enda sõnul oma õe juures elades voodit, vannituba ja tualetti ega pidanud selle eest 5000 krooni maksumaksja raha kulutamist paljuks või õele maksmist ebaeetiliseks.

Lahkuv riigikogu koosseis muutis küll seadust, kuid tegelikult otsustab alles uus koosseis, täpsemini selle juhatus, kuidas lahendatakse väljaspool Tallinna ja pealinnaga piirnevaid kohalikke omavalitsusi elavate riigikogulaste eluasememure, kas ja kui suures ulatuses kompenseeritakse neile üür ja kuidas otsitakse saadikutele korterid.

“Selle võib küll paika panna ka lahkuva riigikogu juhatus,” ütles riigikogu kantselei haldusdirektor Alo Heinsalu ajalehele. “Suure tõenäosusega jääb kõik aga riigikogu uue koosseisu juhatuse otsustada.”