Siiri (nimi inimese palvel muudetud, ent toimetusele teada – toim) kirjelduse järgi alustati Sepa 6 remonti 2003. aasta lõpul. Enne tööde algust lubati ühistu koosolekutel hoone remondi käigus soojustada ning paigaldada korteritele uued aknad, kirjutab Meie Maa.

Maja renoveerimine sai hoo sisse, selle vana välissein võeti jupphaaval maha ning asemele lapiti fiboplokkidest uus. Mida ehitusega aga ei kaasnenud, oli soojustus ja tutikad aknad. Aasta pärast remonti avastas Siiri veel lisaks, et riided kapis hallitavad ning toas levivad hallitusseened. Viimasest on naisel tekkinud ka terviseprobleemid, mille leevendamiseks tuleb tal tarbida allergia- ja seenevastaseid ravimeid.

Siiri sõnul on majaelanikud, kel raha ja võimalust, lasknud oma korterid seestpoolt soojustada. Kuna temal raha pole, on olukord eriti nutune. “Mul on otsapealne korter, mille all on tühi kelder. Külmade ilmadega ei saa mul laps põrandalgi olla. Need on nii külmad, et kolm paari villaseid sokke tuleb jalga panna. Kui õues on üle 15 kraadi külma, siis põrandapesuga saab tuppa liuvälja. Hommikuks on magamistoas sooja heal juhul 14–15 kraadi,” kirjeldas Siiri oma eluolu.

Sepa 6 korteriühistu remondi tegi seitse aastat tagasi Saare KEK ning ehitusel pidas järelevalvet Peeter Arikas.

Toonane ehitusspetsialist märkis siinkohal, et Sepa 6 kahekihilise maja välisseina vahetus oli aastal 2003 hädavajalik, kuna selle pealmine osa – silikaat – hakkas hoone küljest ära kukkuma. Ühistu otsusel kavandanud ehitusfirma vana välissein majast eraldada ning laduda asemele fiboplokkidest uus ning see väljast soojustada. Mõne aja pärast andnud aga ühistu ettevõttele teada, et nad loobuvad soojustusest.

Taolise juhtumi puhul ei aita Arika sõnul muud, kui maja tuleb tervikuna väljast soojustada. “Tol ajal tegemata jäänud töö tuleb ära teha, ainult korterite sisesoojustamine siin ei päästa,” vihjas ta.

Sepa 6 korteriühistu raamatupidaja Aive Nõmm, kes ise elab samas, ütles Meie Maale, et renoveeritud majale pole plaanis soojustust panna, kuna makstakse renoveerimiseks võetud pangalaenu. Aive Nõmme andmeil pole majas kellelgi külm ning kes tahtnud, on korteri seestpoolt ära soojustanud. “Ma ei ole kuulnud, et peale Siiri kellelgi probleeme oleks, aga tema pole ise oma korteri soojustamiseks midagi teinud. Samuti pole ta oma murega ühistu poole pöördunud.”