Heldur Tuusi sõnul on koprad tegutsenud Vainupea jõel ning kaldaäärsetel juba viimased viis aastat, kuid tema aeda pole nad varem tulnud, kirjutab Virumaa Teataja.

“Naine ütles sügisel, et paneks õunapuude kaitseks võre, kuid mina arvasin, et maja on teele nii lähedal, ega kobras siia ikka ei tule,” ei süüdistanud Heldur Tuus kedagi peale iseenda.

Mees näitas kreegipuud, mida oli osaliselt näritud. “Olen jahimees ning võtsin kopra küttimiseks loa, ootasin et ta tuleb täna (teisipäev — toim) öösel poolelijäänud tööd lõpetama, aga loom otsustas mitte tulla. Eks ma pean kobrastele jahti edasi,” lubas Tuus.

Samuti Vainupeal suvekodu omav Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu kultuurispetsialist Ello Odraks näitas, mis kobras tema koduaias korda on saatnud. “Õunapuud, sarapuu, pihlakad — kõik on ära näritud ja minema tassitud. Eriti kurvaks teeb, et nad ka kaskede kallal on käinud,” ei varjanud ta nördimust, märkides, et varem on koprad teinud hävitustööd jõe kaldal, kuid enam kui viiekümne meetri kaugusele koduaeda pole nad tulnud.

“Kogu külas on koprad pahandust teinud, siin ei ole enam õieti ühtegi õunapuud, minu omad olid vist viimased, mis maha võeti,” lausus Heldur Tuus, kelle arvates on kobraste tavapärasest suurema aktiivsuse põhjustanud soe talv. “Kui vesi on jääs, siis on kobras urus ja liigub vähe. Tänavu on aga erakordselt soe talv ja veetase kõrge.”

Lääne-Virumaa keskkonnateenistuse piirkondlik jahinduse- ja metsanduse spetsialist Linda Kelu ütles, et kui inimesel on kobraste kahjustustega probleeme, võib teha keskkonnateenistusele avalduse või pöörduda otse kohalike jahimeeste poole.

“Keskkonnateenistus edastab info jahimeestele, kelle kohustuste hulka kuulub kobraste arvu piiramine,” teavitas Kelu, õpetades, et inimene saab ka ise olukorda mõnevõrra parandada kopratamme lõhkudes. Koprale peetakse jahti 1. augustist 15. aprillini.