Liiger kirjutas ka sotsiaalmeedias, et koondamispaberid on tal käes ja nende järgi koondati töötajaid majanduslikel põhjustel. "Võin teile kinnitada, et jaanuarist 2014 ei tööta Harju-, Lääne- ja Raplamaal ühtegi kiirabiarsti," kirjutas ta.

Arsti sõnul on tal raske uuele tööle asuda. "Eks taheti kõigile midagi pakkuda, aga kui sa oled töötanud kiirabis, siis nõutakse kiiret reaktsiooni, me oleme treenitud teistsuguseks," arvas Liiger, et tavaarstina ta end ei näe.

Hetkel võtab Liiger soome keele tunde ja näib, et tal on plaan üle lahe sõita. "See on ju küüditamine, mis toimub praegu," sõnas ta ja lisas, et kiirabi on edukalt odavamaks reformitud.

Odavamaks seetõttu, et hetkel treenitakse brigaadijuhtideks hoopis õdesid, mitte arste. "Täiesti kogemusteta õed, lõpetasid medkooli, õppisid pool aastat brigaadijuhtideks. Mulle on kolleegid rääkinud, et nooruke õde visati lihtsalt võõras kohas vette. Ta mõistab, et ta võtab endale tohutu riski - ja ei jää muud üle, kui istuda haigla trepile ja nutta," kirjeldas ta.

"Tervishoiuamet on paregu teinud kavalalt, nad ei nõua kellegi koondamist, nad lihtsalt finantseerivad õebrigaade," leidis Liiger.

Tema hinnangul on üks arstide eemaldamise põhjus selles, et kiirabi on üldiselt devalveerunud ja muutunud sotsiaalabi organisatsiooniks, sest seda kasutatakse taksona, haige ülestõstmiseks voodist, näpu peale plaastri panemiseks. "See ei saa pikalt kesta. Sellistele kutsetele pole enam arsti vaja tõesti," ütles ta.

PERHi pressiesindaja Inga Lill ütles, et lisaks Liigerile tuleb koondada veel kolm kiirabiarsti ja reformi tõttu jätkab piirkonnas tööd 12 õebrigaadi. Lille selgitusel ei keela lepinguprojekt jätkata ka arstibrigaadide kasutamist, aga tasutaks neile ikka kui õebrigaadidele. "Ei saa teisi kommenteerida, sest töösuhte lõpetamine on tööandja ja töövõtja asi, aga Liigerile me tõesti hetkel ei saanud erialast tööd PERHis pakkuda," sõnas ta.

Kompromissid tuleb leida

Tallinna kiirabi juht Raul Adlas olusid nii mustades toonides ei näe. Ta ütles, et haiglasisest personalipoliitikat tema kommenteerida ei saa, aga praeguste andmete järgi tavainimene muretsema ei peaks, sest teatud arstibrigaadid peaksid haiglate juurde alles jääma. "Tallinnasse jääb kaks arstibrigaadi, maakondi teenindavad haiglabrigaadid, ei saa öelda, et neid nüüd alles ei jää," kommenteeris Adlas.

Ta nentis, et maksumaksja raha jääb aasta-aastalt vähemaks, mistõttu tuleb muudatusi teha. "Meil on valida, kas vähem arste või selle võrra vähem brigaade. Arstide palgakokkulepped on ju sõlmitud juba ja neist taganeda ei saa. Tuleb kompromiss leida, mõni arst vähemaks võtta ja õebrigaade juurde teha," selgitas ta.

Adlas rõhutas, et arstid ära ei kao, nad paigutatakse ümber sinna, kus nende vajadus on suurim. Tema nägemuse järgi tingimata Soome minema ei pea, sest näiteks Tallinna kiirabi otsib praegu hoopis uusi töötajaid.